Kako je škola postala mjesto na kojem je ovakvo nasilje moguće?

Čini se da u mnogim školama vrije i da je obrazovni sustav potpuno digao ruke od elementa odgoja djece bez koga škola jedva da ima ikakvoga smisla. O teškoj zabludi da škola samo treba kljukati djecu novim i novim znanjima, a odgajat će roditelji, pisala sam davnih dana, kad je ta filozofija pogrešnog mišljenja počela hvatati korijenje upravo u dijelu obrazovnog sustava. Mnogi roditelji ne znaju odgajati djecu. Nisu savladali te fine vještine. Nemaju vremena. Poneki su i sami skloni nasilju ili čašici. Inficirani netolerancijom. Ne pokazuju im, dakle, dobar primjer. A pritom su opsjednuti samo ocjenama.
Taj odgojni deficit dužna je svuda nadomjestiti škola. U danskom sustavu jedan od školskih predmeta je empatija, nije vjerojatno da su Danci emocionalno okrnjeni narod, a mi Hrvati fini i mekani pa našoj djeci takva poduka ne treba. A što je ovdje nema, ili je nema dovoljno, ili ona nije standardizirana kao snažna sastavnica procesa učenja s jasnom sviješću koliko je nezamjenjiva i nužna – o tome treba pitati Ministarstvo i Fuchsa. Lako je izluđenog nastavnika odvesti u zatvor, a nesretnu djecu staviti u zadnju klupu da ih se ne vidi. Ali što će nam takva škola? Znanja ima u knjigama, pa ako netko bude htio, neka sam sjedne i čita. Je li to to što želimo, pita se Sanja Modrić u svom članku, komentaru na stranicama Telegrama.

Piše: Sanja Modrić / Telegram
Izvor: Telegram


Jer evo, nastavnička iskustva koja prenose u grupi podrške uhapšenom kolegi gora su nego strašna. Pojedini učenici ih vrijeđaju, pljuju, fizički se postavljaju na njih, ismijavaju ih i ponižavaju pred cijelim razredom, pokazuju profesorici spolovila, a za to uglavnom ne snose nikakve sankcije. Nitko im navodno ne može ništa.

Roditelji ih opravdavaju, prijete, histeriziraju i svaljuju krivicu za incidente na nastavnike, a ravnatelji im podilaze. Ni oni koji otvoreno divljaju ne smiju biti udaljeni iz razreda. Ne smije im se zalijepiti jedinica iz vladanja, nema ukora ni izbacivanja iz škole. Nitko se ničega ne boji.

Jesmo li stvarno odustali od svakog normalnog reda?

Povezani članci

Who's Online

We have 93 guests and no members online