Bizarna diskriminacija: za djecu iz Duća vrtić u Omišu tri puta skuplji nego za omišku

Jedan vrtić, dvije cijene

Dijete mi već dvije godine ide u jedan od omiških vrtića. Aranžman je popodnevni, a to znači šest sati boravka u vrtiću uz mjesečno plaćanje od 360 kuna. Od 1. srpnja cijena se, međutim, mijenja, pa ću za istu uslugu mjesečno davati 1550 kuna - žali se majka petogodišnjega djeteta (podaci poznati redakciji) kojoj je, pa tako i djetetu, jedini krimen što nije iz Omiša, nego iz Duća. Da je, naime, iz Omiša cijena vrtića ostala bi joj ista... Omiški gradski oci ne vide u čemu je problem. Njima je i logično da roditelji djece iz drugih općina - u ovom slučaju 'sporan' je samo dućki dio općine Dugi Rat - plaćaju višu cijenu. Nevjerojatno čak i za hrvatske prilike! ...

JEDAN VRTIĆ, DVIJE CIJENE - SEGRAGACIJA U OMIŠKIM VRTIĆIMA

Bizarna diskriminacija: za djecu iz Duća vrtić u Omišu tri puta skuplji nego za omišku

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Pred našom sugovornicom, a ona je samo jedna od brojnih osoba koje su se obratile novinaru s istom žalopojkom, jednostavna je dvojba: ili će dati otkaz na poslu, pa u poslijepodnevnim satima sama čuvati dijete, ili se pomiriti s poskupljenjem većim od 300 posto. Nevjerojatnim čak i za hrvatske prilike.

Omiški gradski oci ne vide u čemu je problem. Njima je i logično da roditelji djece iz drugih općina - u ovom slučaju 'sporan' je samo dućki dio općine Dugi Rat - plaćaju višu cijenu.

Jedan vrtić, dvije cijene

Baš kao što će im, uopće ne bi bilo iznenađenje, sutra biti logično da djeca iz Duća, koja - gle čuda - idu u omišku osnovnu školu, sjede u stražnjem dijelu autobusa. Ili da u školu ulaze na sporedna vrata. Ili, a to bi, zapravo, bilo najbolje, da uopće ne ulaze. Te da tako njihova djeca, čistokrvno omiška, imaju više prostora.

- Živim u Dućama, a vrtić mi je niti kilometar udaljen od kuće. I sve ostale obveze obavljam u Omišu, tamo kupujem i spizu, idem na poštu, u banku, tamo mi je i policija i sud, ma sve. I ne samo meni, nego i stotinama Dućana, a to su vam dvije trećine mjesta, koji prirodno gravitiraju Omišu, a ne Dugome Ratu - objašnjava naša sugovornica.

Godinama su dućka djeca imala miran suživot s vršnjacima iz Omiša. Nitko ih po adresi nije dijelio. A i zašto bi kad su dinar i kuna njihovih roditelja isto vrijedili. A onda se, ima tome nekoliko mjeseci, pobunio dio Omišana koji nisu imali gdje upisati svoju djecu.

Nisu naprosto imali dovoljno bodova, jer im dijete nije bilo predškolac, niti su, između ostaloga, oba roditelja bila zaposlena. Pa su pobunjenici rješenje svog problema našli u izgonu dućke djece. U segregaciji na osnovu adrese.

A gradski vijećnici su im dali za pravo, jer, ne zaboravimo, izborna je godina, a roditelji malih Dućana ionako biraju dugoratsku, a ne omišku vlast.

A kako je izgon pravno bio teško izvediv, onda se drastično poskupljenje - i to tek nakon što sva omiška djeca budu po vrtićima raspoređena - nametnulo kao idealan ishod. A sve po zakonu jer tako nalaže i izmijenjeni gradski Pravilnik o kriterijima, načinu i uvjetima upisa djece u dječje vrtiće i jaslice. S ekonomskom cijenom kao ključnim pojmom.

Za našu mladu mamu to je izdatak od 1550 kuna (cijena jutarnjeg čuvanja dućke djece penje se i do 2000 kuna!), odnosno taman pola od mjesečne joj plaće. Koju u lokalnoj trgovini zaradi pod uvjetom da radi subotom, nedjeljom i blagdanima.

- Ekonomska cijena je ekonomska cijena, nemamo što dalje o tome preko telefona pričati - kratko i jasno vašem je reporteru poručila Đurđica Rogošić, ravnateljica Dječjih vrtića Omiš.

A da cijena ne bude ekonomska trebala bi se, upiru prstom Omišani, pobrinuti dugoratska vlast. No, čak i uz subvencioniranje, koje bi vratilo cijenu u granice 'normale', prednost pri upisu od 1. srpnja imaju omiška djeca.

Dućka, bez obzira što ih zaposleni roditelji nemaju gdje ostaviti, na red mogu doći tek nakon što se svi mali Omišani smjeste na sigurno, u jedan od pet gradskih objekata.

A kad se to dogodi, kad ih mame (ili tate) ostave, pa na miru odu piti kavu, jasno je da mjesta za mnoge male Dućane, pa čak i za one čiji roditelji budu spremni  platiti novu cijenu, neće biti.    

Djeca

Da ne bi bilo zabune, HDZ vlada i tamo i ovamo, u Dugome Ratu Jerko Roglić, a u Omišu Ivan Škaričić. No, da se baš ljube, i nisu. Pa tako ni problem s vrtićima nisu u stanju riješiti. Škaričić je dućku djecu beskrupulozno istovario pred Roglićevim vratima, a ovaj se preznojava i nada kako mu to njihovi roditelji, kad 19. svibnja ostanu na samo s izbornim listama i svojim jadom, neće uzeti za zlo.

Dugi Rat, naime, ima samo jedan vrtić, a drugi bi, u najboljem slučaju, mogao biti otvoren tek 1. rujna.

- Nastojat ćemo do tog datuma prilagoditi za djecu prostor na gornjem katu objekta u vlasništvu Nogometnoga kluba 'Orkan'. Ukoliko ne stignemo, onda je krajnji rok za završetak radova 1. studenoga - tvrdi Roglić.

Povezani članci

Who's Online

We have 99 guests and no members online