Ante Tomić: To kako ljudi vole svoje tiranine je neobjašnjivo..

Možete ga čitati ili ne, možete se s njegovim stavovima slagati ili ne, no teško da možete ostati ravnodušni na njegove članke, kolumne koje nakon odlaska iz Slobodne Dalmacije (i povratka u Hanza Slobodnu) već godinama piše na stranicama Jutarnjeg Lista, te na njegov prepoznatljivi humori.. zajebantski stil s kojim piše i ismijava nas i našu često preturobnu svakidašnjicu. Evo što je hrvatski novinar i književnik Ante Tomić napisao u svojoj subotnjoj kolumni o neobjašnjivom Stockholmskom sindromu Hrvata u Lijepoj našoj..

"Mnogo puta smo gledali kako su neki radnici demonstriraju, gledali smo klesare, zavarivače, blagajnice i krojačice kako kisnu pred nekim zatvorenim robnim kućama, tvornicama i brodogradilištima, kako gorko ridaju jer su njihova djeca gladna i proklinju političku stranku koja ih je upropastila. Znate o kojoj političkoj stranci govorim, danas joj iznimno neću spominjati ime. Godinama, čak i desetljećima već članovi te stranke bezdušno grabe i otimaju. Jednako kao što je onaj u Zadru serijski šutirao žene, oni su desetljećima dolazili na vlast sve beskrupulozniji i nezasitniji. Katkad bi se, istina, narod pobunio, pobjegao nekome drugome, ali to nikad nije dulje potrajalo. Došli bi im ponovno iz one stranke, s ružama koje su ukrali negdje na groblju, molili za oprost i obećali da neće nikada više, a svi oni klesari, zavarivači, blagajnici i krojačice koji su ih nekad psovali, sad bi ih grčevito zagrlili. U suzama bi se izljubili i izmirili sa svojim izrabljivačima i sve bi bilo dobro. Najkasnije do mjesec dana, kad bi nepopravljivi lupeži ponovno počeli mažnjavati.
Bit će skoro trideset godina kako gledamo taj turobno jednoličan scenarij u kojemu glupi narod jednostavno ne može prekinuti toksični odnos s jednom pokvarenom političkom strankom. Naposljetku takozvane male ljude ne možeš više ni žaliti. To kako oni vole svoje tiranske zlostavljače je nešto neobjašnjivo, onkraj razuma. Ako oni, unatoč svoj nepravdi i poniženju, na izborima i uvijek glasaju za iste sociopate.."

Izvor: Jutarnji List

Povezani članci

Who's Online

We have 255 guests and one member online

  • admin