Umjesto komunalne naknade uvesti će se porez na imovinu

dalmacijaČinjenica da Ministarstvo financija još uvijek ne izlazi s konkretnim stopama novog poreza na imovinu čija bi prva faza započela početkom iduće godine u javnosti dovodi do raznih kalkulacija i nervoznih reakcija. Ipak, sudeći prema dosadašnjim izjavama premijera Zorana Milanovića i Slavka Linića, ministra financija, najveći dio građana nema razloga za paniku. Podsjetimo, i Milanović i Linić u nekoliko su navrata tvrdili kako taj porez neće biti drastičan, a glavne dileme u Ministarstvu financija odnose se, kako smo uspjeli doznati, na gornju granicu vrijednosti prve nekretnine koja neće biti oporezovana, te na to treba li uvesti jednu ili dvije stope na drugu i ostale nekretnine koje netko ima u vlasništvu..., piše Frenki Laušić o nepopularnom novom nametu, porezu na imovinu, koji bi trebao zamjeniti komunalnu naknadu, a koji je izazvao dosta reakcija u hrvatskoj javnosti ...

UMJESTO KOMUNALNE NAKNADE NOVI NAMET

Za vikendicu od 100 kvadrata plaćat ćete godišnje do 37.500 kn, ali evo načina kako legalno izbjeći oporezivanje

Piše: Frenki Laušić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Osim toga, kao što je već nekoliko puta u zadnje vrijeme kazao i ministar financija, poseban problem je oporezivanje neiskorištenoga građevinskog i poljoprivrednog zemljišta. Razlog tome jest kompleksnije utvrđivanje vrijednosti toga zemljišta, ali i činjenica da je Ustavni sud 2007. već jednom srušio sličan “antispekulantski Linićev zakon” iz 2001. koji se odnosio na oporezivanje neiskorištenoga poljoprivrednog zemljišta.

dalmacija Podsjetimo, kao porez na imovinu trenutačno figurira komunalna naknada, a ona bi se u prvoj fazi uvođenja poreza na imovinu trebala jednostavno “preimenovati”, a novi porez na objekte u kojima neka obitelj ne stanuje ne bi trebao biti veći od iznosa sadašnje komunalne naknade. Kada su u pitanju druge i ostale nekretnine u vlasništvu iste osobe, u kojima se ne prebiva trajno i koje nisu ni u kakvoj poslovnoj funkciji, trenutačno se u Hrvatskoj plaća samo godišnji porez za vikendice, i to po cijeni od pet do 15 kuna po metru četvornom.

Uvođenjem novog obračuna, odnosno poreza na imovinu, taj bi se porez plaćao po stopi od 0,5 do tri posto (koliko je uobičajeno u EU-u) u odnosu na vrijednost imovine. Na vikendicu od 100 kvadrata tako se, prema sadašnjem porezu, prosječno plaća 1.000 kuna godišnjeg poreza. Novi obračun mogao bi donijeti dva scenarija, o kojima možemo približno kalkulirati, a sve zavisi od toga do koje razine vrijednosti imovine neće biti povećanja poreza u odnosu na komunalnu naknadu, te hoće li postojati jedna ili dvije stope poreza za drugu i ostale nekretnine.

Ako bi postojala samo jedna porezna stopa za sve ostale nekretnine i ako bi iznosila 1,5 posto vrijednosti kuće ili stana, tada bi za nekretninu od 50 tisuća eura godišnji porez iznosio 750 eura, odnosno 5625 kuna. Naravno, za objekt vrijedan 100 tisuća eura taj bi porez iznosio 11.250 kuna, a za objekt vrijedan 200 tisuća eura državi bi se plaćalo oko 22.500 kuna.

Ako se uvedu dvije stope poreza, od kojih bi se jedna odnosila na drugu nekretninu, a druga stopa na sve ostale nekretnine u vlasništvu nekoga građanina, tada bi situacija bila sljedeća. Prva stopa vjerojatno bi bila niža i iznosila bi jedan posto, što znači da bi za vikendicu ili drugi stan, vrijedne 50 tisuća eura, godišnji porez iznosio 500 eura ili 3750 kuna, za objekt od 100 tisuća eura taj bi porez iznosio 7500 kuna, dok bi se za nekretninu od 200 tisuća eura moralo platiti 15 tisuća kuna.


Atraktivne lokacije

No, zbog toga bi porez na svaku iduću nekretninu bio mnogo papreniji i otišao bi na 2,5 posto. To znači da bi za svaki sljedeći objekt, u vrijednosti od 50 tisuća eura, godišnji porez iznosio 1250 eura, odnosno 9375 kuna; objekt vrijedan 100 tisuća eura godišnje bi koštao vlasnika dodatnih 18.750 kuna, a za nekretninu vrijednu 200 tisuća eura porez bi iznosio čak 37.500 kuna.

Naravno, ako imate vikendicu u Dalmatinskoj zagori od 100 kvadrata, ona će vrijediti prosječno 50 tisuća eura i za nju ćete plaćati porez od 3750 kuna do 5625 kuna. No ako imate vikendicu ili stan iste veličine koji niste iznajmili na nekoj atraktivnoj jadranskoj ili zagrebačkoj lokaciji (koja dakle vrijedi oko 200 tisuća eura), tada ćete godišnji porez plaćati od 15 tisuća do 37.500 kuna.


Godišnji porezi po jedinstvenoj stopi

Vikendica na obali od 100 kvadrata: od 15.000 do 37.500 kuna

Vikendica u Dalmatinskoj zagori od 100 kvadrata: od 3750 do 5625 kuna

“Drugi” stan ili kuća u gradu (ovisno o površini i vrijednosti): od 5625 do 22.500 kuna


Godišnji porezi u slučaju uvođenja dviju stopa:

“Drugi” stan ili vikendica (ovisno o površini i vrijednosti): od 3750 do 15.000 kuna

Svaki sljedeći stan ili vikendica: od 9375 do 37.500 kunaKako izbjeći oporezivanje?

Piše: Sanja Stapić / Slobodna Dalmacija

Razvod, darovanje djeci ili iznajmljivanje opcije su kojima mogu pribjeći snalažljiviji vlasnici više nekretnina, da bi izbjegli oporezivanje stanova i kuća u kojima ne žive.

Prva je mogućnost da se “višak” nekretnina prebaci na najbliže članove obitelji. Prepiše se drugi stan na dijete, provede se sve u zemljišniku i dijete je vlasnik drugog stana.

Druga opcija je prijaviti prebivalište na adresi druge nekretnine – primjerice djeca se prijave da žive u stanu u Splitu, a roditelji se odsele i prijave na adresi vikendice na otoku ili selu.

Ostaje i opcija razvoda, bračni par se razvede i podijeli dvije nekretnine po jednu na svakoga da bi izbjegli porez.

No, za sve ove opcije postoji jedna kvaka. Samo prenošenje vlasništva na dijete ili supružnika i prijava na adresi druge nekretnine ne mora značiti da se porez izbjegao. Poreznici mogu tražiti dokaz da se nekretnine koriste za stalno stanovanje: plaćaju li se tijekom godine samo paušalni troškovi režija ili su režije povećane tijekom cijele godine. Dalje, poreznici mogu provjeravati gdje su zaposleni vlasnici nekretnine i mogu li zaista putovati na posao svaki dan. Tako su neke građane proteklih godina “razotkrili” mali troškovi struje...

Povezani članci

Who's Online

We have 191 guests and one member online

  • admin