Dalmatinski saborski zastupnici o gradnji brze ceste Trogir-Omiš

vlakom od dugog rata do omiša

Najavljena gradnja nove zagrebačke obilaznice koja bi se trebala financirati sredstvima Europske unije potaknula je grupu dalmatinskih intelektualaca da ponovo u prvi plan stave problem izgradnje brze ceste Trogir-Omiš. Budući da je ta prometnica najzagušenija u Hrvatskoj pozvali su Vladu i ministra Hajdaša Dončića da preispitaju odluku o zaustavljanju radova, a na internetu su pokrenuli peticiju koju je potpisalo više od dvije tisuće ljudi. U subotu najavljuju novu akciju - vožnju vlakićem od Dugog Rata do Omiša. Vlak kreće u subotu u 10 sati iz Dugog Rata, a osnovni je cilj  je pružiti zainteresiranima mogućnost da osjete čari stajanja u koloni. Udaljenost koja se normalno prijeđe u 10 minuta, ljeti se prelazi i po sat vremena. Prema mjerenjima od prije četiri godine, cestom od Trogira do Omiša dnevno prođe i do 50 tisuća vozila i to pokazuje da se radi o najfrekventnijoj hrvatskoj prometnici. Kolone koje se ljeti stvaraju na ulazima u Split i Omiš duge su desetak kilometara. Iako su sve dosadašnje Vlade obećavale gradnju ceste Trogir-Split-Omiš, ona bi na kraju uvijek ispala s liste prioriteta ...


CESTA ZVANA ČEŽNJA

Dalmatinski saborski zastupnici o gradnji brze ceste Trogir-Omiš

To je borba s vjetrenjačama!

Piše: Ines Brajević / DalmacijaNews
Izvor:
DalmacijaNews

vlakom od dugog rata do omiša

Ante Babić, saborski zastupnik HDZ-a, pitao je ministra Hajdaša Dončića kojim intenzitetom planira nastaviti gradnju brze ceste Trogir.

- Za dionicu ceste Solin-Trogir za ovu godinu je predviđeno dovoljno sredstava. Problem je u imovinsko-pravnim rješenjima po sredini trase u Kaštel Starom. To treba intenzivirati. Od Splita prema Omišu treba napraviti spojni put kod TTTS-a na Mravince i Solin. U Omišu se trenutačno radi vijadukt te se treba napraviti most preko rijeke Cetine na jednu od dvije priključne ceste Naklice-Zakučac. Na ovu cestu treba spojiti zaobilaznicu Omiša. Promet iz Makarske išao bi preko vijadukta pred Omišom na most preko Cetine i dalje prema Splitu. To je najbolje i najprihvatljivije rješenje za rješavanje zaobilaznice Trogir-Omiš - odgovorio je Hajdaš Dončić Babiću.

vlakom od dugog rata do omiša

Pitali smo i ostale saborske zastupnike X. izborne jedinice što planiraju poduzeti kako bi nastavak gradnje te ceste ponovno ušao na listu prioriteta.

- Dosta sam o tome i u Saboru govorio, i sve mi se to čini kao borba s vjetrenjačama. To je tuga i jad. Ne mogu razumjeti da se jedna takva prometnica ne završava. To je najprometnija cesta u državi, bez nje nema života Kaštelima i Trogiru, a tamo živi ogroman broj ljudi. Trebalo bi naći barem minimum sredstava da se dovrši dio od Solina do Planoga. Ta se cesta godinama kilavi, nije se ovo smjelo dogoditi. Politika ove Vlade je zamrzavanje cijele države, a to nije dobro. Ova cesta se trebala napraviti jučer - rekao je Duje Marasović (HDZ).

Njegov stranački kolega, Branko Bačić, podsjetio se kako je ta cesta bila prioritet hadezeove Vlade i ne vidi ni jedan razlog koji bi bio dovoljno opravdan da se gradnja zaustavi.

- Promet na potezu od Trogira do Omiša je takav da je izgradnja te prometnice nužna i zbog toga dajem svoju potporu Gradu Splitu, ostalim gradovima i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Znam koliko je problema bilo dok se nisu riješili imovinsko-pravni odnosi, dok se nije utvrdila trasa i stvarno mi nije jasno koji bi to razlog bio za zaustavljanje radova. Ta cesta je pretpostavka normalnog komuniciranja splitskog bazena, a svi oni koji ljeti putuju od Trogira do Omiša znaju kolike se gužve stvaraju - istaknuo je Bačić.

kolona od dugog rata do omiša

Da bi se gradnja ceste trebala što prije nastaviti slaže se i Ruža Tomašić (HSP dr. Ante Starčević).

- Ja sam u Saboru sama. Nemam svoj klub zastupnika, ali koji god zastupnici povuku to pitanje i budu se zalagali za nastavak gradnje, ja ću ih podržati - poručila je.

Don Ivan Grubišić (NL) prisjetio se obećanja Vlade HDZ-a da će cesta biti završena do kraja 2008., a do danas je napravljeno tek manje od četvrtine.

- Podržavamo taj projekt, ali i ništa manje važan projekt gradnje brze ceste Solin-Klis. To je najfrekventnija cesta u Hrvatskoj i njezinoj izgradnji bi se trebalo pristupiti odmah. Svi radovi su stali, a problem je u nesposobnoj vlasti koja je zatvorila sva gradilišta. Smatramo da bi bilo potrebno brzom cestom spojiti Dugopolje i Knin te Knin i Gračac jer bi to, za one koji ne koriste Dalmatinu, skratilo putovanje do Zagreba za više od sat vremena - rekao je don Ivan.

kolona prema omišu

Jakša Baloević (NL) razumije da je problem u novcu, ali je uvjeren da bi izgradnja ceste trebala biti nužna jer je ona, osim za okolicu Splita, ključna i u pogledu turizma.

- Dosta sam putovao na potezu prema Makarskoj i ta se cesta mora završiti kako bi se riješile gužve koje se sada stvaraju. Osobito je važan i nastavak gradnje brze ceste Solin-Klis, a u nekoj daljnjoj perspektivi bi se trebala razmatrati i izgradnja brze ceste Dugopolje-Knin. Knin se sada spominje samo dva puta godišnje kada su neke obljetnice, a tamo je i Veleučilište, pa bi Split bio poveznica kao sveučilišni centar. Izgradnja tih cesta bi uvelike doprinijela i razvoju gospodarstva - uvjeren je Baloević.

cesta za nigdje

Vijećnici SDP-a i HNS-a opravdanje za zaustavljanje gradnje ceste vide u ostavštini bivše Vlade, nedostatku sredstava i problemima s Konstruktorom koji je bio izvođač radova.

- Interesirao sam se što se događa s tom cestom, ali i s brzom cestom Solin-Klis. Uvjeren sam da će brza cesta Solin-Klis dogodine već krenuti punim tempom. Što se tiče ceste Trogir-Solin problem je što se radilo parcijalno i nesistematski. Nije otkupljeno cijelo zemljište i sada taj problem mora riješiti ova Vlada. Za to u proračunu nisu predviđena sredstva, a ta je prometnica jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata. Kada bi taj dio uspjeli riješiti, pretpostavljam da bi se nastavak projekta mogao financirati iz fondova EU. Zatekli smo stanje kakvo smo zatekli i imamo koliko imamo. Ne možemo glavom kroz zid - rekao je Srđan Gjurković (HNS).

Mladen Marelić (SDP) također smatra da bi se radovi trebali nastaviti, no ističe problem nedostatka novca.

- Pitanje je hoće li biti dovoljno sredstava da bi se u realizaciju tog projekta krenulo po hitnom postupku. U svakom slučaju, mi ćemo se zalagati za izgradnju i rekonstrukciju cesta jer nam je cilj da ceste budu dobre. Posebno je problem na ovom našem području gdje su prometnice zaista loše i znamo kakvi se problemi stvaraju radi toga - poručio je Marelić.

kolona u omišu

Tatjana Šimac Bonačić (SDP) smatra da je cesta trebala biti odavno gotova, dok je još bilo novca, a osvrnula se na probleme koji su iskrsnuli s Konstruktorom.

- Bilo je problema s izvođačem i Hrvatske ceste su raskinule ugovor s njim. Radovi se nisu izvodili planiranom dinamikom. Koliko znam, uskoro u posao ulazi novi izvođač koji će nastaviti gradnju te ceste. U ovakvim uvjetima, kada ima malo novca, mora se voditi računa o prioritetima i ako izvođači kasne s radovima moramo ih mijenjati. To pokazuje određenu odgovornost ove Vlade - zaključila je Tatjana Šimac Bonačić.

Komiška gradonačelnica i saborska zastupnica, Tonka Ivčević (SDP), kaže da se ta cesta već nalazi na listi prioriteta.

- Prema mojim informacijama, čini mi se da je problem oko nastavka izgradnje bio s izvođačem radova. Budući da je ta cesta već stavljena na listu prioriteta i ako su osigurana sredstva, onda se samo treba obaviti posao na terenu - rekla je.

vlakom od dugog rata do omiša

Đurđica Plančić (SDP) sigurna je da se nešto uvijek može napraviti.

- Što ćemo napraviti u Saboru po tom pitanju trebalo bi vidjeti s kolegama. Uvijek se može preko ministarstva organizirati neki sastanak, no sigurna sam da bi se mi Dalmatinci u Saboru mogli aktivirati po tom pitanju - rekla je Đurđica Plančić.

Što po pitanju ove ceste u Saboru misle napraviti Marin Jurjević (SDP) i Frano Matušić (HDZ) nismo uspjeli doznati. Očito ne baš puno kada tjednima nisu u stanju odgovoriti na pitanje, a slična je situacija i sa Željkom Kerumom. On u Sabor ne ide.

Kaže, što će tamo kad sa svoja dva zastupnička mjesta ionako ništa ne može napraviti.

Dino u omišu

Povezani članci

Who's Online

We have 198 guests and no members online