VIDEO: Rasprava na temu brza cesta Trogir-Omiš, čvor Dugi Rat

Na 43. Sjednici Općinskog vijeća općine Dugi Rat jedina točka Dnevnog reda bila je rasprava na temu brza cesta Trogir-Omiš, čvor Dugi Rat. S obzirom da su sjednici nazočili i gospoda Neven Matijević, predstavnik Hrvatskih cesta, te stručnjaci Ivan Vulić i Jurica  Vojnović, naši lokalni prometni stručnjaci, mogla se iscrpno obraditi ova važna tema, saznati neki novi prijedlozi te dobiti i konkretniji odgovori stručnjaka. Da ne bude zabune da se nešto napokon i odlučilo, valja reći da je ovo samo jedna od brojnih sjednica općinskog vijeća (ovog i prošlih saziva vijeća) na kojoj je prevladavala rasprava o ovoj, "neverending" temi.. Naime, toliko je pred vijećnicima bilo varijanti ove brze ceste, toliko prijedloga čvora Dugi Rat (Duće), toliko izmjena i dopuna trase "ceste zvane čežnja", za koju smo, ne zaboravimo, već davno (još u 2011.) dobili i potrošili novac od komunalne naknade. Varijanta na varijantu, prijedlog na prijedlog, prigovor na prigovor, izmjena na izmjenu, tako to kod nas, izgleda, traje godinama i zato, između ostalog, kada je i možda bilo novca za napraviti je (2008.), sredstva su ponajprije zbog naše nespremnosti i neorganiziranosti, bila preusmjerena i utrošena u izgradnju Riječke obilaznice gdje je priprema projekta odrađena na vrijeme. Cesta Trogir-Omiš, njen dio od Solina do Omiša u međuvremenu je toliko poskupio da je cijena izgradnje naše brze ceste postala skuplja i od cijene izgradnje Pelješkog mosta! Hrvatska taj novac nema, pa se kao jedino rješenje nameće prilagodba projekta za kandidiranje i finaciranje istog od strane infrastrukturnih fondova Evropske Unije.. Jedan od još nerješenih projektnih problema brze ceste bio je i ostao položaj čvora Dugi Rat i njegov pristup brzoj cesti, te trasa brze ceste kroz Duće. Novi prijedlog lokacije čvora Dugi Rat (PDF, 2.5MB) i njegov novi spoj na brzu cestu pred vijećnicima su izložili lokalni prometni stručnjaci Jurica  Vojnović i Ivan Vulić. Video snimku sjednice, zahvaljujući Jakovu Veliću, možete (rekli bi smo i trebate) pogledati u nastavku..

43. SJEDNICA VIJEĆA OPĆINE DUGI RAT

Raprava na temu brza cesta Trogir - Omiš, čvor Dugi Rat

Piše: Mladen Banović
Video: Jakov Velić / Art Foto, TV DR


U predloženom novom rješenju položaj čvora je određen zapadnije – iznad Dugoga Rata (stacionaža 12+250). Predlagatelji smatraju da ovakav položaj čvora omogućuje logičnije povezivanje za onaj promet koji se ovdje najviše očekuje, a to je promet iz Dugoga Rata i okolnih naselja prema Splitu te u suprotnom smjeru

Osim novog položaja čvora Dugi Rat, predlaže se i pomicanje trase prema sjeveru trase na području Duća. Prema važećem projektu, trasa je postavljena relativno blizu postojećih kuća, a moguće ju je pomaknuti za 50 – 100 metara prema sjeveru, tako da se dobije šira zona građevinskog područja. Na taj način moguće je povećati građevinsko područje za 150.000 – 200.000 četvornih metara.

USKORO OPŠIRNIJE..  VALJDA.

brza cesta Trogir-Omiš, čvor Dugi Rat

Novi prijedlog lokacije čvora Dugi Rat (PDF, 2.5MB)

Povezani članci

Who's Online

We have 162 guests and no members online