Novo lice Puntara

klapa PuntariMa ljudi moji, ljubitelji klapa i klapske pisme – ima li lipše vijesti od ove – klapa Puntari opet na festivalu dalmatinskih klapa! Kao fetiva Omišanka, ljubiteljica klapa, i muških i ženskih, u subotu sam u razgovoru s mojim rođakom Antom Raljevićem, doznala da su PUNTARI ove godine opet na Festivalu! Kojem?! Pa Omiškom! Nije Blata na Cetini niti na Korčuli (svaka čast spomenutim mjestima, ali Festival, kad su klape u pitanju, je i može bit samo jedan!). Vratija se Mrma (Ivan Mrmić), tu je Mijo (Stanić), Denis (Tafra), Rake (Ante Raljević) i novi član klape Marko Tomasović, a di su Kusa i Tereza, Julijus, Giđo,.. saznajte u nastavku članka ...

NOVO LICE OMIŠKIH PUNTARA

Piše: Nasljednica, a tko drugi?!
Foto: Na klapski način

U mom omiljenom kafiću "Džamiji" na omiškoj plaži pridružio mi se  rođak Ante Raljević (poznatiji kao Rake) i usput rekao da je  u subotu bija na Smotri klapa u Srinjinama i kako je bilo divno i kako su domaćini bili krasni. Isfalija mi ih je sve, ma sve naj, naj...

Pitan ga ja – šta je tamo radija?! - A MI smo nastupili, kaže. Ma – ko MI?! Rake se nasmija: Ma, bogati, mi, Puntari! Ali ne znaš…

A kako ja često ne dam sugovorniku da reče do kraja, ja odmah uskočila: Ma jel Puntari... opet... čudom se čudeći – jer ja, što od posla, što od svih mojih lipih obiteljskih zbivanja o kojima već sve znate :) zadnjih par miseci – nisam bila u toku, a Antu bi srela tek u "letu".

Klapa Puntari Omiš
Klapa Puntari Omiš

Je, dragi moji (Vi koji još ne znate) Puntari se "nisu vratili kući" jer kući su bili cilo vrime! Puntari opet na FDK s "novim  licem"!

Daj, reci mi, ko je sada u klapi?!

Novo lice PUNTARA čine:

IVAN MRMIĆ – Mrma ( Omiš) - prvi tenor,  
MIJO STANIĆ (Omiš) – voditelj klape  i drugi tenor (voditelj kostanjske Pasike – svaka čast ! ali da vodi i novu žensku klapu  VRUTAK  iz Kostanja – opet, svaka čast,
MARKO TOMASOVIĆ (Kučiće) – bariton; novi član, apsolvent glazb. kulture, voditelj klape ANDURA iz Splita – lani u finalu na FDK Omiš na 4-om mistu!,
DENIS TAFRA (Omiš ) – bariton - bas, 
ANTE RALJEVIĆ - Rake (Omiš) – bas.


Doznajem da u sadašnjem postavu, s Mrmom na prvom glasu, rade još od jeseni (uuu – a meni se čini ko da je rođen s tin glasom!)

Znači njih pet.

A a di je Kusa (Darko Kusanović)? A Terezija?!

Umjesto odgovora, možda je najbolje citirati što je o Terezi napisano u jednom članku izašlom u Nacionalu još prošle godine.

Pisalo je:

"… kaže Terezija Kusanović koja je diplomirala prošle godine. Nije odmah napustila klapu Puntari, jer joj se bilo teško rastati. «Ali došla je JUDITA, zahtjevna i teška uloga i nije više moglo voziti na dva kolosijeka. Rekla sam prijateljima nakon koncerta « Ne damo te pismo naša « u rujnu prošle godine na Poljudu, da ne ide više zajedno." (citat)

Do Tere nisam mogla doći a koliko sam čula, još se nije odlučila za stalni angažman u Rijeci koji joj nude, zbog udaljenosti (ovo primite s rezervom).

A di je Julijus Stejskal?!

klapa PuntariJulijus je kao i Darko Kusanović, naravno, rado pozvan da piva u klapi, ali je odustao zbog posla, koji je najžešći u doba vikenda u litnjim misecima kada klape najviše nastupaju.

Žao mi je što obojica nisu u klapi – uh, poluđivala sam na njih u bivšoj firmi, ma ne mogu zamisliti da te čuvene pivače, njih dvojicu i Denisa,  triba moliti da puste glas, da zapivaju na kakvoj fešti – ma nebi Gospe! A fešta samo takva… Uhhh !

Ante napominje da bi Ervin Baučić opet rado s Puntarima (vidite ga često na TV, posebno u "Zvijezde pjevaju" i uoči utakmica), ali njegovo je mjesto rada i življenja sada u Zagrebu, jer tamo ima stalni angažman u jednom kazalištu (nije ni čudo !!!). On je bio u onoj prvoj postavi Puntara  – 1992. godine.

Ove 2008. godine Puntari bilježe 15 godina svog postojanja – računajući od kada su prvi puta nastupali na FDK u Omišu. Puntari nisu nikad prestali sa svojim radom samo su prolazili kroz reorganizaciju svog članstva koja bi potrajala – koliko je trebalo.

Od voditelja Puntara tu je najprije bila Nensi Mišić danas Barić, zatim Terezija Kusanović, pa Duško Tambača i opet Terezija i sada Mijo Stanić.

Klapa Puntari Omiš

Neupitno je da je najveći uspjeh do sada imala pod vodstvom naše Tere, koja je bila "njihova muza" - svi znate njihovu "Samo moru virujen" – svi su je pivali ...

Ante je bio pod dojmom subotnjeg nastupa i gostoprimstva u Srinjinama i da su mnogi rekli, da rijetko susreću takvu naklonost domaćina. Obično, dođu, zapivaju, otpivaju i – do viđenja, ali ono u subotu, kaže, bilo je posebno.

Za napomeniti je da od 1992. godine gdje god su nastupali, tada kao najmlađa klapa, Puntari su osvajali srca i simpatije publike. Osvajali su i naklonost žirija.

Počeli su od prve nagrade za najbolje debitante 1993.g. koju dodjeljuje žiri - stručni ocjenjivački sud, preko nagrada za najbolje izvedbe novih skladbi pa do ukupne pobjede na FDK u Omišu u dna navrata - Zlatni štit grada Omiša i Srebreni štit grada Omiša. Sve od žirija – a publiku da i ne spominjem!

Još jedan podatak: samo je jedna od poznatijih klapa bila na "Omišu" više plasirana od Puntara i to samo jednom prigodom. To je klapa Crikvenica. Sve ostale klape na "Omišu" su pivale onih godina kada nije bilo Puntara ili su im gledali u leđa. 

Za manje upućene, Puntari redovito zadnju i po godinu održavaju probe i nastupaju. Lani su sudjelovali na smotri klapa u Srinjinama kao i Smotri u Skradinu, a u prosincu su imali koncert u hotelu "La Meridian Lav", te nastupali u više prigoda za Omiški festival, od kojih je posljednja bila povodom Dana grada Omiša – Sv. Ivana Nepomuka, u svibnju ove godine.

Zbog "novog lica" omiški Puntari su opet, amo reći, nekako na početku – moraju se sada opet "dokazivati" - imaju ime koje treba održati, odnosno opravdati.

Pod paskom voditelja Mije Stanića ne sumnjam da će uspjeh izostati i TO JE RAZLOG VIŠE DA IDEMO NA IZBORNE VEČERI MUŠKIH KLAPA (ima ih 4 – od 10. - 13. srpnja (od četvrtak do nedilje) – zaredom i zajedno: Prva, druga, treća i četvrta izborna večer muških i ženskih klapa ) i naravno (kao i Hrvatska ovih dana) - S PUNTARIMA U FINALE! 

Klapa Puntari Omiš

U Srinjinama su nastupali s pismama "Ovod je moja Poljica" i "Ponistra je drivo". Klapa ima već sada jako popunjene ljetne termine, npr. već prvi tjedan u srpnju nastupaju u Kaštelima.

Evo ga na – kažem ja, a tada je Splitski festival!?

Kaže Ante da će pivati onu lipu pismu – "Aaaaaa... ča je život vengo fantažija" – u obradi njihovog voditelja Mije.

Moja znatiželja kopa dalje - A što ćete pivati na izlučnoj večeri FDK u Omišu? – moran ja sve ispitati.

Ante se nasmija, vidim da nije baš za otkriti. Pa  dobro, rekla sam, neka to bude vaša mala tajna, važno je da na Festivalu opet nastupate.

Ali klapa ima problema – TRAŽE SE SPONZORI – trebaju nova odijela, ona tipična za Puntare, klasična crna dalmatinska, s bilin košuljama, ali malo više materijala će ići...

– A za koga!? - A za Mrmu – tića – sopranistića. Šalim se, naravno, pa Mrma je, kao što sam napisala, PRVI TENOR!

Eto dragi čitatelji, ljubitelji klapske pisme, nadam se da je i vas kao i mene, obradovala ova vijest.

A dobila sam i još jedan odgovor – Puntari će se rado odazvati pozivu na Dugoratskom ljetu i Danima I. Marjanovića u Gatima i bilo gdje da ih pozovete, i ako mogu doć, tj. ako tu večer već nemaju negdje dogovoren nastup.

Inače, repertoar Puntara je jako širok: od sakralne, izvorne narodne, obrade, nove klapske pisme – ma što god naručite  – otpivat će vam. A kako ćete se u to uvjeriti – LAKO!  POZOVITE IH – ONI ĆE SE RADO ODAZVATI!

I za kraj zahvalila bih se voditelju Puntara, Miji Staniću na informacijama i dopunama pri pisanju ovog članka!

Klapa Puntari Omiš

DRAGI NAŠI PUNTARI, U IME SVIH OMIŠANA, DUGORAĆANA I LJUBITELJA KLAPSKE PISME - SRITNO VAM NA PREDSTOJEĆEM 42. FDK U OMIŠU

koji se  održava od 4. – 26. 07. 2008. pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH.

Vidimo se i u finalu!

Povezani članci

Who's Online

We have 268 guests and no members online