Omiš 2010: Šibenska balada na omiškoj stini

FDK OmišSvečanim okupljanjem na Trgu Sv. Mihovila u Omišu i sad već tradicionalnim akordom nezaobilazne "Na omiškoj stini" festivalskog umjetničkog ravnatelja Dušana Šarca i Pere Picukarića u izvedbi klape "More", ove je subote započeo 44. festival dalmatinskih klapa. Sadržaj revijalne večeri, na otvaranju najpopularnije i najdugovječnije klapske priredbe, prve od deset koncertnih večeri što nas iščekuju kroz srpan, jedne od rijetkih koja ne nosi napetosti takmičenja i razračunavanja za glasove žirija i publike, osmislili su raspjevani Šibenčani. Točnije generacije pjevača koje su zadužile klapsko pjevanje i ono njih ...


FDK OMIŠ 2010

Šibenska balada na omiškoj stini

Piše: Igor Brešan / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Svečanim okupljanjem na Trgu Sv. Mihovila u Omišu i sad već tradicionalnim akordom nezaobilazne "Na omiškoj stini" festivalskog umjetničkog ravnatelja Dušana Šarca i Pere Picukarića u izvedbi klape "More", ove je subote započeo 44. festival dalmatinskih klapa.

Pjesmi ususret, festivalski barjak podigao je proslavljeni tenor klape Šibenik Rade Koštan uz "pomoć" omiških gusara, "bratije" Borisa Mimice Čere.

Pozdravljajući okupljene Srećko Šestan, ispred Ministarstva kulture Republike Hrvatske, podsjetio je na onu vječnu kako "hrvatska tradicijska kultura ima uistinu čvrsto uporište u ovom čovjeku i narodu, njegovoj invenciji i postojanosti, tako je bilo, tako će i biti."

O razlozima još jednog "okupljanja" i trajanja festivala koji je davno nadišao massmedijske običnosti i priofanosti govorio je Ivan Škaričić prvi čovjek grada Omiša, najdugovječniji hrvatski gradonačelnik. Kurioziteta radi, bilo mu je to petnaesto prigodno slovo na otvaranju "škrinje koja čuva neprocjenjivo glazbeno blago."

FDK Omiš 2010

Ugodnom raspoloženju komovao je voditelj priredbe šibenski novinar Nikola Urukalo, dosjetkama i povjesnim istinama o Šibeniku, jasno kroz prizmu kalapskog četveroglas. Za pjesmu su bili zaduženi uz spomenuto "More" i klapa "Fortica".

Nakon deset godina apstinencije omiška prigoda okupila je i klapu "Jadrija", a s puno uzdaha i sjete dočekan je nastup trofejne mladosti iz "Teute", koja je zapjevala nakon tragičnog gubitka tenora Tonija Grguričina.

Vedre šibenske pjesme, ponekad odmaknute od klasičnog, turobnog viđenja Dalmacije, između ostalog i zbog ležernijeg stihovnog tumačenja, ovu večer najčešće "citiranoga" pjesnika Dinka Škevina, nisu se mogle zamisliti bez klape "Maslina" i Branka Bubice.

Na koncu i gledalište je bilo jedna velika klapa u "Maslina je neobrana" i "Da te pismom mogu zvati".

Zvijezde na nebu koje je na trenutke priprijetilo kišom bile su Arsen Dedić, Ivo Pattiera i šibenski glumac Mate Gulin.

Bio je to rasterećujući uvod u omiške klapske večeri koje će na kocu okiti Leutima i Štitovima najbolje u muškoj i ženskoj konkurenciji 23. i 24. ovog mjeseca.

Povezani članci

Who's Online

We have 202 guests and no members online