FDK Omiš: Večeras muško finale klapa

festival klapa OmišU subotu, 24. srpnja, na Trgu sv. Mihovila u Omišu s početkom u 20.30 i uz TV prijenos na HTV1 održati će se završna večer 44. Festivala dalmatinskih klapa - muško finale. Filtar izbornih večeri prošle su sljedeće klape: ARDURA  Zadar, FORTICA  Šibenik, CANTUS  Sv.Filip i Jakov, VINČACE  Novi Vinodolski, MORBIN  Donji Humac (debitanti), ADRION  Makarska, REFUL  Split, BUNARI  Vodice, PINGUENTUM  Buzert, BRACIERA  Bol, GRDELIN  Zagreb i CAMBI  Kaštel Kambelovac ...


ŽENSKO FINALE OMIŠA

Neverinu zlato žirija, Dišpetu publike

Piše: Igor Brešan / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Nisu se mnogo razišli u procjeni publika na trgu sv. Mihovila i stručno povjerenstvo, pri procjeni ponajboljih sastava u ženskom finalu 44. Festivala dalmatinskih klapa u Omišu.

I jedni i drugi na popisu nagrađenih imali su iste klape, no ipak s bitnim prerasporedom, Zlatni štit žirija otišao je Neverinu iz Kaštel Lukšića, a najsjajniji Leut iz gledališta Dišpetu iz Zagreba.

Srebro žirija i publike otišlo je u Dubrovnik FA Linđu. Dišpetu je pripao i Brončani štit s povijesnim grbom grada Omiša, a Neverinu Brončani leut. Bilo je to finale puno fuzije i suptilnosti u kojemu smo čuli 12 ponajboljih sastava, odabranih na dvjema izbornim večerima.

Kroz program priredbe, uz izravni prijenos na HRT-plusu, vodili su Edita Lučić i Branko Uvodić.

Treba li ponavljati ne tako davno sporno po pitanju tradicije, žensko "klapsko" pjevanje, pokazala je to i ova večer, gotovo da je postalo ravnopravno muškom, ima masovnost, svoju publiku i sve više neko posebnosti koje ga bitno izdvajaju od tradicionalnog poimanja dalmatinske pučke pjesme.

Povezani članci

Who's Online

We have 222 guests and no members online