Škola u prirodi

Škola u prirodiUkupno 61 učenik četvrtih razreda OŠ Jesenice, Dugi Rat i područne škole Krilo boravilo je 5 dana u "Školi u prirodi" u Zagrebu i Hrvatskom Zagorju. Putovanje smo organizirali preko turističke agencije Cyntus, a uz financijsku potporu roditelja. U pratnji učenika bile su učiteljice dvorci hrvatskog zagorjaMara Pleić, Branka Miljak, Dijana Krvavac, Ivana Matijević, Marija Karin te Marija Pavić kao pratitelj. Tema škole u prirodi bila je Prelijepa naša, a sadržaji su povezani s nastavnim programom 4. razreda. Učenici su vidjeli sve raznolikosti reljefa RH, od primorskog, preko gorsko-planinskog do nizinskog i brežuljkastog krajolika. Vidjeli su mnoge prirodne i kulturne znamenitosti koje su do sada imali priliku vidjeti samo na slikama i fotografijama iz školskih udžbenika …

Piše: Mara Pleić
Foto: Marija Pavić, Marija Karin

Vozili su nas iskusni vozači Boško Vojnović i Ante Vojnović - Miš u ugodnim autobusima Duće tours-a te Mišolovke, opss. Čagalj tours-a. U Zagrebu smo bili smješteni u hotelu odakle su nas naši uslužni vozači svakodnevno vozili na terensku nastavu u Zagreb i okolicu, Hrvatsko Zagorje i grad Varaždin.

Tema škole u prirodi bila je Prelijepa naša, a sadržaji su povezani s nastavnim programom 4. razreda

Učenici su vidjeli sve raznolikosti reljefa RH, od primorskog, preko gorsko-planinskog do nizinskog i brežuljkastog krajolika. Vidjeli su mnoge prirodne i kulturne znamenitosti koje su do sada imali priliku vidjeti samo na slikama i fotografijama iz školskih udžbenika… počevši od NP Plitvička jezera do baroknog grada Varaždina, što je dokumentirano i na fotografijama uz ovaj tekst.


Večeri u hotelu Remetinec bile su zabavnog karaktera i vodile su ih naše animatorice Suzana i Nina koje su osmislile i vodile program poput: Revije neobičnih frizura, Srcolovke, Talent show, a sve to uz dosta plesa i pjesme.

Na kraju su svi učenici dobili Diplomu Škole u prirodi, neki za uspješne nastupe u natjecateljskom dijelu a ostali za druženje.

Po mišljenju učiteljica, ova je Škola u prirodi i u odgojnom smislu osnažila učenike: svi su se međusobno srdačno družili, pomagali jedni drugima, poticali se međusobno u kreiranju zabavnog i sportskog programa, poštivali pravila ponašanja u kretanju gradskim ulicama, u vožnji, u razgledavanju znamenitosti i muzeja u održavanju zajedničkih prostorija i sl. U tome zaslužuju samo riječi pohvale od svojih učiteljica.

 

A kako su učenici bili zadovoljni, najbolje govori pitanje koje sam čula u autobusu neposredno pred ulazak u Dugi Rat: "Učiteljice, možemo li se još jednom vratiti u Zagreb?"


FOTOGRAFIJE

Snimile: Marija Pavić, Marija Karin

Plitvice…..kao i uvijek prekrasne. Odmor za tijelo i dušu. Malo smo pješačili, malo plovili pa onda vlakićem nazad u bus!

Zagreb …. Prvi dan u Zagrebu i kiša. Ali ništa nas nije omelo, kišobran u ruke i obilazak Kaptola s Katedralom – konačno bez skela koje su godinama skrivale portal i zvonike, pa onda šetnja preko Dolca kroz Kamenita vrata do Markovog trga, posjet Saboru, pa onda pravac Banu i Manduševcu…..te završetak točno u podne na Griču, trebalo je biti prisutan kad ispali top.Srijeda je bila predviđena za Zagorje…..a tamo toliko toga za vidjeti. Sjeli smo u vremensku kapsulu i vratili se par desetaka tisuća godina u prošlost i došli u posjet Krapinskom pračovjeku.

Onda smo odjenuli srednjovjekovne krinoline, viteške oklope i došli u Trakošćan. Mnogi od nas poželjeli su tamo i ostati. Na žalost nije bilo moguće.

Uslijedio je Varaždin…..ako nije najljepši najuređeniji jest. Svuda cvijeće, svud zelenilo, parkovi uredni, papirića nigdje, klupe zamislite nisu polomljene a na najvećem spomeniku, Varaždinskom gradu dva metra od zemlje u bijelo obojani sloj za grafite…..i kad se potroši onda se opet prepitura da se «umjetnici» mogu ponovno izraziti. I svi mirni i zadovoljni.


Četvrtak smo posvetili Tehničkom muzeju i Draženu Petroviću kroz jutro
a poslijepodne – Bundek!


Ljudi moji zar je to moguće? Pravi mali raj na zemlji. Kapa dolje njihovom gradonačelniku.


Petak
je stigao prebrzo. Morali smo doma a još nam se nije dalo. Još smo posjetili Maksimir i Zoološki vrt i susreli tamo Knjaza i njegovog gosta iz Afrike.

Vjerojatno je jadan čovjek pao u nesvijest kad je vidio lava u onoj ćibi kako bezvoljno leži potpuno nezainteresiran za sva zbivanja oko njega.

Večeri su bile pune zabave, plesa, pjesme
Suzana
i Nina niti nakon cjelodnevnog druženja s nama nisu bile umorne i zaista su se potrudile da nam ostanu u sjećanju. 

I to nije sve! Ostale fotografije pogledajte ovdje Fotke

Povezani članci

Who's Online

We have 345 guests and no members online