Ante Nazor o Josipovićevoj povelji: Vesna Teršelič briše uzroke rata

ante nazorPovelja koju je povodom Dana državnosti Ivo Josipović dodijelio Vesni Teršelič, odnosno Udruzi “Documenta” kojoj je ona na čelu, zasjenila je čak i nagrađivanje arhitekata zaslužnih za novi, po “vješalima” prepoznatljiv, izgled splitske Rive. Priznanje “Documenti” neugodno je iznenadilo i dr. sc. Antu Nazora, ravnatelja Hrvatskog memorijalno dokumentacijskog centra Domovinskog rata. Nazor je u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju naveo kako javnost ima pravo znati koji su to, kako je navedeno u obrazloženju nagrade, “iznimno uspješni” rezultati “Documente” “u suočavanju s prošlošću te dokumentiranju i istraživanju prijeratnih, ratnih i poslijeratnih zbivanja”. Posebno u vidu činjenice što čelnici te Udruge, prema Nazorovim riječima, u javnim nastupima zanemaruju uzrok rata, te govore uglavnom o njegovim posljedicama stvarajući na taj način dojam kako je Domovinski rat zapravo načinjen od niza zločina svih strana ...

DR. SC. ANTE NAZOR O PRIZNANJU "DOCUMENTI"

Vesna Teršelič briše uzroke rata

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor:
Slobodna Dalmacija

- Podržavam rad nevladinih udruga, pa je tako naš Centar, između ostalih, surađivao i s “Documentom” - kaže Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno dokumentacijskog centra Domovinskog rata.

Nažalost, nastavlja naš sugovornik, većina povjesničara koji se znanstveno bave problematikom Domovinskog rata, ali i većina branitelja, djelovanje “Documente” opisuju kao jednostrano i neobjektivno.

Ante Nazor i Marko Vukasović
  arhivske fotografije

- Mnogi dosadašnje djelovanje “Documente” doživljavaju kao pokušaj relativizacije činjenica i odgovornosti za zločine, jer su, eto, sve strane činile zločine.
 
Što, naravno, nije sporno, neovisno o postojanju nevladinih udruga. Zar nije apsurd da smo rečenicu “da Srbima u Hrvatskoj nedostaje hrabra elita koja bi za događaje iz devedesetih godina prošlog stoljeća ukazala na odgovornost Beograda, ali i Srba u Hrvatskoj” čuli od predsjednice Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, gospođe Sonje Biserko, ali ne i od čelnika udruge iz Hrvatske nagrađene za “iznimno uspješno suočavanje s prošlošću” - pita se Nazor.

O ugledu “Documente” u javnosti, uvjerava Nazor, najbolje govori mali broj prikupljenih potpisa u Hrvatskoj kojima je njezina čelnica, kao vatrena zagovornica te ideje, željela agitirati za osnivanje Regionalne komisije.

- U “Documenti” očito smatraju kako Hrvatska nije sposobna sama se suočiti s prošlošću, pa nam treba Regionalna komisija i “zvanična istorija” koja će, eto, Hrvatima objasniti što se to događalo u ratu, zaključuje Nazor.


‘Documenta’: Jasna poruka

- Dodjelom Povelje RH “Documenti” predsjednik Republike odaslao je jasnu poruku da je promicanje ljudskih prava i zalaganje za priznanje patnje svih žrtava iznimno važno za razvitak demokratskog društva.

priznanje Documenti

Vrlo je važno što danas relevantna pitanja o podršci žrtvama i procesuiranju zločina postavlja sve više stradalnika, veterana, mladih jer žele smanjiti teret prošlosti kako bi što više stvaralačke energije mogli usmjeriti u izgradnju mira. Čin dodjele priznanja organizaciji za zaštitu ljudskih prava pokazuje i koliki su civilizacijski iskorak napravile vladine institucije ove zemlje.

Nakon priznanja predsjednika Jospovića pitamo se je li Vlada RH spremna na konkretne mjere za poboljšanje statusa civilnih stradalnika i otpisati parnične troškove svima koji su, uzalud čekajući sudski epilog ratnog zločina, tužili Republiku Hrvatsku i izgubili parnice, navode u priopćenju iz Documente.

Povezani članci

Who's Online

We have 226 guests and no members online