Tribina: Trag novca - trgovanje oružjem u Hrvatskom domovinskom ratu

Sveučilišna knjižnica u Splitu poziva na predavanje "Trag novca - trgovanje oružjem u Hrvatskom domovinskom ratu", koje će održati povjesničar prof.dr. Josip Jurčević. Predavanje će se održati u četvrtak, 22.01.2015, u 18 sati, u sjevernom tornju Sveučilišne knjižnice, Boškovićeva 31. Jurčević je prije godina dana objavio knjigu "Slučaj Perković – spašavanje zločinačke budućnosti" u kojoj se otvoreno dotakao teme zlodjela UDBE koje su u domovini bile (a vidimo da su i ostale) tabuizirane. Poglavlje "Trag novca" posebno je zanimljivo u svjetlu događaja u svijetu i Hrvatskoj uoči i nakon 1990. godine. - U knjizi sam detaljno obrazložio kako su tajne službe (UDBA) - koristeći se slomom komunizma u cijeloj istočnoj Europi i raspadom Jugoslavije – postale ključni moderator, nadziratelj i evidentičar svih dosadašnjih događanja u samostalnoj Hrvatskoj... - rekao je Jurčević nedavno u razgovoru za Cronews iz Münchena ...

JOSIP JURČEVIĆ

Trag novca - trgovanje oružjem u Hrvatskom domovinskom ratu

Izvatci iz razgovora Josipa Jurčevića za Cronews iz Münchena

Izvor: hu-benedikt.hr

"- Cijeli komunistički sustav u Jugoslaviji i Hrvatskoj se raspadao i u djelićima preseljavao u nove okolnosti. Jedino je služba sigurnosti Socijalističke Republike Hrvatske, koju popularno zovemo Udba, u cjelosti kao institucija – bez prekida ili propitivanja preselila u Hrvatsku, sa svojih 750-ak djelatnika, te u cijelosti preuzela sigurnosni sustav Republike Hrvatske.

Na taj način je Udba od sluge partije postala gospodar situacije, te je koristeći sve svoje metode, poglavito sve vrste ucjena, kreirala institucijsku, kadrovsku, političku i idejnu situaciju u samostalnoj Hrvatskoj.

Ono što im je izmaklo kontroli u interregnumu i ratnim uvjetima, postupno su stavili pod kontrolu. Naravno, da su novu cjelinu kreirali uglavnom od starih djelića i pojedinaca pridodajući im nove. No, zajedničko starim i novim djelićima i pojedincima bila je pristajanje na ucjenu, prvenstveno grabežom zajedničke imovine i drugih interesa i prava koji su donosili laku novčanu korist.

Prva, najbrža i nevjerojatno najunosnija korist u samostalnoj Hrvatskoj bila je ilegalno ili polulegalno trgovanje oružjem, bilo onim otuđenim od Teritorijalne obrane ili bagatelno uvezenim s europskog komunističkog istoka. U knjizi sam pokazao da je Udba u Hrvatskoj imala sve stvarne preduvjete s kojima je mogla sačuvati oružje TO Hrvatske, kao što je to primjerice učinjeno u Sloveniji. Udba je veoma precizno nadzirala i sudjelovala u svim događanjima u Hrvatskoj, pa tako i kad se radi o oružju.

U knjizi sam na konkretnim primjerima pokazao i da svi klanovi koji su izravno ili iz pozadine vladali Hrvatskom, prije i poslije 1990. g., rukovode i sudjeluju u intenzivnoj i ogromnoj organiziranoj pljački nacionalnih bogatstava Hrvatske. Nekada su to bili komunistički moćnici u Hrvatskoj i njhihova biološka djeca, a sada su to pustošenje bez prekida nastavili njihovi potomci. Sve se događalo pod kriminalnim pokroviteljstvom politike, pravosuđa, medija i drugih državnih i društvenih institucija, što najkonkretnije svjedoči o pozadini sadašnje hrvatske stvarnosti."

Povezani članci

Who's Online

We have 265 guests and no members online