Predavanje o 'Oluji' i Haaškim presudama

Ante Nazor i Marko VukasovićNa temu vojno-redarstvene operacija "Oluja", događanjima u postoperacijskim danima, te visokim presudama generalima u petak je u Splitu održana tribina "Suočavanje s prošlošću i činjenicama". U prostorijama splitskog Nadbiskupijskog sjemeništa govorili su tako povjesničar Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, te Marko Vukasović nekadašnji zapovjednik 1. bojne IV. gardijske brigade ...


PREDAVANJE 0 'OLUJI' I HAAŠKIM PRESUDAMA

Na Knin je palo jedva 300 granata

Piše: Denis Krnić / Slobodna Dalmacija
Foto: Duje Klarić / CropiX
Izvor: Slobodna Dalmacija


- Već u prosincu 1994. godine Knin je bio u dometu našeg topništva. Da smo htjeli mogli smo topništvom vršiti pritisak na srpsko stanovništvo da napusti taj kraj, ali nismo i to na izričitu zapovijed generala Gotovine koji je cijelo vrijeme inzistirao na poštivanju međunarodnih humanitarnih konvencija - kazao je Marko Vukasović nekadašnji zapovjednik 1. bojne IV. gardijske brigade.

Ante Nazor i Marko Vukasović
Dr. se. Ante Nazor i Marko Vukasović na predavanju u Nadbiskupskom sjemeništu  

Povjesničar Ante Nazor osvrnuo se na formulaciju Haaškog tužilaštva o "prekomjernom granatiranju Knina".

- Potpukovnik Dragan Kovačić, komandant "11. pešadijske brigade Knin" u dokumentu "Informaciji jedinicama" od 4. kolovoza 1995. izvješćuje kako je prvi udar izvršen na zgradu generalštaba Srpske vojske Krajine. Poslije je vatra prenesena na kasarnu "1300 kaplara", tvornicu "Tvik", željezničko čvorište, rezidenciju Mile Martića, te stambene zgrade u podnožju Tvrđave.

Prema tom dokumentu ukupno je palo tek 200 do 300 granata. Intenzitet topničkog djelovanja HV-a u "Oluji" bio je znatno ispod standarda NATO-a, a ne može se ni blizu uspoređivati s djelovanjem JNA u Domovinskom ratu - naveo je na skupu Ante Nazor.

Povezani članci

Who's Online

We have 455 guests and no members online