Mladi se danas tuku iz dosade i ne osjećaju kajanje

vršnjačko nasiljeDanašnji maloljetni delikventi više ne pljačkaju kioske i ne kradu žvake ili porno časopise kao nekada, nego izlaze s noževima i bokserima, a tuku se naprosto iz dosade, objasnila je za Dnevnik.hr psihologinja Gordana Buljan Flander. - "Ta djeca vrlo često kažu da ne osjećaju kajanje. A kad ih pitamo zašto su to učinili, kažu iz dosade ili da se dokažu u društvu jer nažalost, danas se mladi dokazuju time da se nasilno ili seksualizirano ponašaju, i na taj način pokazuju da su drugačiji i važniji u grupi od ostalih", rekla je Flander ...


KAKVO VRIJEME TAKVI OBIČAJI

Izvor: Dnevnik.hr

Stručnjaci su već davno rekli koji su uzroci nasilja među mladima i što bi trebalo učiniti, ali nažalost, na djeci se još uvijek štedi.

Poznato je da nasilna djeca dolaze iz obitelji u kojima je prisutno obiteljsko nasilje, iz obitelji u kojima je niska razina emocionalne topline, a visoka razina uzajamnog sukoba, iz obitelji u kojima djeca nisu prihvaćena. Iz obitelji u kojima djeca nemaju nadzor, nemaju disciplinu, nemaju kontrolu', objašnjava psihologinja.

S takvim obiteljima nitko se ne bavi, a problem su i kazne koje stižu sa sudova. Jer zakon očito štiti maloljetnike.

'Svakako je i kazna za počinjeno djelo važna, jer kazna šalje poruku ne samo počinitelju, nego i drugima da nasilje nije legitimno i nije efikasno', dodaje Buljan Flander.

Takvih poruka nažalost nema mnogo. Jer iz mjeseca u mjesec, gledamo iste dramatične slike. Maloljetničkog nasilja koje završi smrću.

Mladi delikventi rade to - iz dosade.

 

Povezani članci

Who's Online

We have 165 guests and no members online