Diktatura proletera

slučaj SalonitNije nimalo teško zaključiti da radničko nasilje nije primjeren odgovor na gospodarsku krizu, ali jednako tako ne treba baš mnogo pameti da se kaže kako su situacije poput "slučaja Salonit" logičan razvoj situacije u trulom društvu kakvo je danas hrvatsko. Čast iznimkama, ali sindikati u ovoj državi nisu bili na visini zadatka kada je trebalo braniti radni ke od loše državne politike i loših poduzetnika, kao ni kada je trebalo braniti radnike od njih samih. Jednako tako ni poslodavci u Lijepoj našoj, čast iznimkama, nisu pokazali dovoljno poduzetničke kreativnosti i socijalne osjetljivosti, pa nije čudno da Hrvatskom caruje antipoduzetnička klima... - piše Frenki Laušić, naš dugoraćanin na "privremenom radu" u metropoli, u izvrsnom tekstu objavljenom na stranicama Slobodne Dalmacije ...Diktatura proletera


Ne treba nas čuditi anarhija proleterijata u situaciji kad zakažu institucije pravne države


Piše: Frenki Laušić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Nije nimalo teško zaključiti da radničko nasilje nije primjeren odgovor na gospodarsku krizu, ali jednako tako ne treba baš mnogo pameti da se kaže kako su situacije poput "slučaja Salonit" logičan razvoj situacije u trulom društvu kakvo je danas hrvatsko.


slučaj Salonit


Visoka politika je 20 godina nepogrešivo preuzimala i provodila najgore osobine državnog intervencionizma i ekonomskog neoliberalizma, Što je rezultiralo nakaradnim ekonomsko-gospodarskim sustavom koji će nam najmanje još deset godina dolaziti na naplatu.

Pravosuđe je pritom odigralo, i još uvijek igra, prljavu ulogu ozakonjivanja svih mogućih kriminalnih perverzija.

Nije to nikakva posebna hrvatska priča, slični scenariji se mogu iščitati u svim tranzicijskim zemljama, a države "zrelog kapitalizma" su majke svih tih kapitalističkih patologija.

Stoga uopće ne treba čuditi što anarhične mikrodiktature proleterijata postaju sve češći odgovor "obespravljene mase", jer ovdje se ne radi samo o "izdvojenim incidentima iracionalnih pojedinaca".

Naime, sve državne institucije u liberalnoj demokraciji služe dobrim dijelom tome da kanaliziraju određene proturječne interese u društvu, kako bi se ti konfliktni odnosi rješavali mirnim putem, a ne nasiljem.

U situaciji kada te institucije ne rade svoj posao, dapače, kada pritom provode nasilje nad pravom i pravdom, tada to neumitno proizvodi nasilje na ulicama.

Nasilje rađa nasilje, to je psihološka i društvena istina koja se uvijek iznova potvrđuje.

Povezani članci

Who's Online

We have 417 guests and one member online

  • admin