O nasilju u mladenačkim vezama i kako prepoznati zdravu mladenačku vezu

- Istraživanja dolaze do zaključka kako je nasilje u mladenačkim vezama prisutnije nego u odnosima bračnih partnera. Jedan od najčešćih oblika nasilja u vezama mladih je psihološko nasilje. Mladi često ne prepoznaju određene postupke kao zlostavljanje, a to se posebno očituje u području psihičkog zlostavljanja - piše Marija Biuk, magistra psihologije, i donosi značajke ponašanja partnera na koje treba obratiti pažnju, a prenosi portal InfoZona.hr.
Nasilje u intimnim/romantičnim odnosima u užem je društvenom i zdravstvenom fokusu posljednjih 30 godina, a kao javni problem prepoznato je tek u drugoj polovici 20. stoljeća. Naime, taj oblik nasilja dugi niz godina nije bio stvar općeg interesa, već tabu koji se rješavao u "4 zida". Jedan od najčešćih oblika nasilja nad ženama je upravo onaj koji se počini od strane ljubavnog partnera. Dok je za muškarce situacija znatno drugačija - oni najčešće pretrpe nasilje od strane neznanca ili poznanika...

Nasilje u mladenačkim vezama prisutnije nego u bračnim odnosima

Izvor: InfoZona.hr

Nasilje u vezama je ozbiljan problem među adolescentima. Istraživanja pokazuju da fizičko nasilje u romantičnim odnosima često prati psihološko zlostavljanje. Također, većina žena koje su žrtve fizičkog zlostavljanja dožive višestruka djela agresija (gotovo nikad nije samo jednom!).

Najviše su prisutni oblici nasilnih ponašanja kojima se nastoji dominirati i kontrolirati osobu u vezi (ekstremna ljubomora, posesivnost, kontrola, optuživanje i emocionalne ucjene) dok su seksualno nasilje i fizička agresija u vezama mladih prisutni u manjem broju.

Djevojke su, u odnosu na mladiće, sklonije doživljavati i činiti emocionalne/psihološke oblike zlostavljanja, dok mladići, više koriste oblike seksualnog zlostavljanja prema osobi s kojom su u vezi.Mladi u Hrvatskoj kao razlog neprijavljivanja ovakvih događaja navode osjećaj straha, srama i nepovjerenja zbog čega problem najčešće pokušavaju riješiti sami.

Istraživanja navode kako su posljedice nasilja u vezama mladih mnogobrojne. Dionici navedenog u povećanom riziku su od zloupotrebe droga i/ili alkohola, rizičnog seksualnog ponašanja, gubitka samopouzdanja, pojave poremećaja raspoloženja, narušene koncentracije, pojave fizičke boli i sl.

Jedina zaštita od nasilja u vezi je brzo prepoznavanje nasilnih oblika ponašanja te traženje pomoći.

S druge strane, važno je istaknuti kako izgledaju zdravi i potencijalno dugotrajni romantični odnosi. Kvalitetne, zdrave intimne veze prepoznajemo kroz sljedeće stavke ...

PROČITAJTE VIŠE NA STRANICAMA INFOZONE...

Povezani članci

Who's Online

We have 222 guests and no members online