Pogubna nebriga roditelja

maloljetničko nasiljeBrutalni napad na sedamnaestogodišnjeg Miroslava Tunjića čiji se mladi život ugasio i prije nego što ga je udahnuo punim plućima, ponovo je podsjetio na prisutnost nasilja kod maloljetnika koji pokazuju pomanjkanje savjesti, humanosti te poznavanje osnovnih životnih vrijednosti. Kako drukčije objasniti nečovječni postupak dvojice, ne puno starijih mladića, koji su premlatili sedamnaestogodišnjaka, ostavili ga teško ozlijeđenoga na cesti, gdje ga je pregazio automobil? Bezbrižni je izlazak mladića, koji je uskoro trebao zakoračiti u punoljetnost i krenuti u ostvarenje svojih želja i ciljeva, završio brutalnim udarcima, a potom pod kotačima automobila. Zabrinutost javnosti, institucija, ali i roditelja ne čudi. No, valja istaknuti da je nerijetko upravo kućni odgoj i nebriga roditelja ili okretanje glave od problematične djece, okidač nasilja izvan doma ...


ODGOJ MLADIH U ZEMLJI HRVATA

Pogubna nebriga roditelja

Mladi sve više pokazuju pomanjkanje savjesti, humanosti i poznavanja osnovnih životnih vrijednosti

Piše: Mladen Bokulić / Vjesnik
Izvor: Vjesnik

plakat luka ritzI dok jedni roditelji na problem nasilja gledaju kao na samo jednu od faza u odrastanju njihove djece koja će »s vremenom proći«, drugi pak strahuju da se svakodnevni odlazak u školu, park ili na večernje druženje s prijateljima ne pretvori u obiteljsku tragediju. A takvih je u posljednje vrijeme bilo i previše.

Mladi se nasilnici, zbog roditeljske nebrige te potaknuti neadekvatnim postupanjem odgovornih institucija, preblagih kazni ili pak uvjetnih osuda, ali i samo njima poznatim razlozima, naročito u noćnim satima, pretvaraju u one spremne zbog ružne riječi, neslaganja u mišljenjima, ali i radi dvije, tri kune upotrijebiti šake. Da ne spominjemo »ubojitije« predmete.

Sjetimo se mirnog i dobrog Luke Ritza koji je najvrjednije što je imao, mladi život, izgubio zbog nekoliko kuna. Ili premlaćivanja šesnaestogodišnjeg Josipa Klasnića zbog verbalnog sukoba nakon čega je također ozljedama podlegao u bolnici. Ili teško ranjavanje nožem Marka Jurića, od čega je, unatoč liječničkim naporima, također preminuo.

Dovoljno da se upitamo cijene li uopće ti mladi ljudi koji su na početku svog životnog puta tuđi život. Poražavajuća je činjenica da ga cijene vrlo malo.

Ako smo i nakon niza tragičnih događaja, upozoravajućih napisa u novinama, apelirajućih medijskih istupa da se to ne čini te raznih akcija s namjerom identifikacije nasilja i aktera, i dalje svjedoci tragičnih događaja, onda živimo u svijetu velike ljudske bezobzirnosti.

tuga

Povezani članci

Who's Online

We have 202 guests and no members online