Predavanje: Ovisnosti i nasilničko ponašanje među djecom i mladima

stop nasiljuZašto su djeca nasilna? Zašto je nasilje među djecom štetno? Kako prepoznati žrtvu i nasilnika? Kako pristupiti rješavanju problema nasilja među njima? Kolika je razina ovisnosti među mladima u Hrvatskoj? Radimo li svi dovoljno na prevenciji?... Vijeće za prevenciju kriminaliteta splitskog kotara Žnjan poziva Vas na predavanje: "Ovisnosti i nasilničko ponašanje među djecom i mladima" koje će u ponedjeljak. 09. svibnja 2011. s početkom u 19:00 sati u Hotelu Zagreb, Duilovo, održati mr.sc., Diana Nonković, spec. epidemiolog ...


STOP NASILJU MEĐU DJECOM

Piše: Marijana Puljak

Nasilje postoji otkad znamo za čovjeka. Pojavljuje se u svim aspektima života osobe, počevši od obitelji, preko škole sve do slobodnog vremena, a najpodložniji nasilničkom rješavanju problema smatraju se mlade osobe koje su u procesu sazrijevanja i formiranja identiteta i životnih stavova.

Nasilje među djecom i mladima obuhvaća široki spektar agresivnih ponašanja, od rješavanja sukoba nasilnim putem pa do neprihvatljivog izražavanja ljutnje i frustracije od ozbiljnih incidenata.

nasilje među mladimaNamjera nam je objasniti zašto su djeca nasilna, zašto je nasilje među djecom štetno, kako prepoznati žrtvu i nasilnika te kako pristupiti rješavanju problema nasilja među njima.

Uz nasilje se često vežu i ovisnosti. Prema europskom istraživanju ESPAD, provedenom u 35 zemalja na uzorku šesnaestogodišnjaka, alkohol i cigarete hrvatskim adolescentima su primarni poroci po kojima se uzdižu od europskog prosjeka.

S vedrije strane, mladi u Hrvatskoj ipak manje konzumiraju psihoaktivne tvari, prvenstveno marihuanu, od europskih vršnjaka.

Ovi poražavajući rezultati nas upozoravaju da je rad na primarnoj prevenciji nedostatan, odnosno da naše društvo u cjelini ne poduzima dovoljno na rješavanju ovih problema.

Gradski kotar Žnjan poziva građane da podijele svoja iskustva na ovu aktualnu temu, postave pitanja i pronađu odgovore te da se na kraju upoznaju s članovima samog Vijeća, ciljevima njegovog rada te planom i programom za ovu godinu.

Povezani članci

Who's Online

We have 265 guests and no members online