U spomen na Vesnu Parun

Vesna ParunNa prvu obljetnicu smrti velike hrvatske pjesnikinje Vesne Parun u Kulturnom centru Hrvatskog društva "Napredak" u Zagrebu predstavljena njezina grafička mapa pod nazivom "S likom i stihom Vesne Parun" te njezini stihovi. Mapu je objavilo Društvo prijatelja Slunja i Rastoka. U tom povodu postavljena je i izložba fotografija Zlate Vucelić o najznamenitijoj hrvatskoj pjesnikinji, autorici znamenitih zbirki "Zore i vihori" i "Crna maslina" i drugih. Iduće godine u čast 90. rođendana Vesne Parun snimiti će se dokumentarni film dvojice autora – Pejnovića i Danila Šerbedžije, a Denis Derk će napraviti izbor iz lirike u izdanju VBZ-a ...

U SPOMEN NA VESNU PARUN

Predstavljena grafička mapa "S likom i stihom Vesne Parun"

Izvor: Hina

Nakon uvodnih riječi inicijatora te večeri Branka Pejnovića, dugogodišnjeg prijatelja Vesne Parun, Igor Zidić je podsjetio na njihov zajednički boravak u Parizu 1972., istaknuvši kako ju krasi bogat jezični izričaj. Ponovio je pjesnikinjine riječi da ti je vlastiti jezik dosta ako ga znaš iskoristiti. Akademik Tonko Maroević, veliki poznavatelj pjesništva Vesne Parun, kazao je kako je 2009. predstavio njezinu grafičku mapu, ustvrdivši da je ona svojim djelom nametala vlastitu mjeru. Podsjetivši da je pisao o njezinim apokaliptičnim basnama, pripomenuo je kako je riječ o klasiku hrvatskog pjesništva, o autorici znamenitih zbirki »Zore i vihori« i »Crna maslina«.

Vesna Parun

»Vesna je često govorila da joj je život važniji od djela, da ima svoj gnjev i pjev. Ostavila je za sobom brojne polemike, satiru, humoreske, poeziju goleme jezične imaginacije«, rekao je, naglasivši kako je kao rijetko koji pjesnik Vesna Parun na pamet znala golem broj svojih pjesama. Na nama da ju pamtimo i o njoj svjedočimo, da se izdaju njezine knjige i da ju se čita, dodao je Maroević.

O svojim sjećanjima i suradnji s Vesnom Parun govorio je i Božo Biškupić kao kolekcionar te grafičarka Zdenka Pozajić, a o odnosu s Vesnom Parun njezin dugogodišnji liječnik Izet Aganović koji je ponovio da je dugih 40 godina bolovala od karcinoma štitnjače i nikad nije pristala na operaciju.

Branko Pejnović je najavio da će se iduće godine u čast 90. rođendana Vesne Parun snimiti dokumentarni film dvojice autora – Pejnovića i Danila Šerbedžije, a Denis Derk će napraviti izbor iz lirike u izdanju VBZ-a. Sudionici tribine su se složili da bi ministarstvo kulture, zagrebački gradski ured za kulturu te otoci Zlarin i Šolta trebali urediti jedno mjesto u spomen na Vesnu Parun.

Vesna Parun

Povezani članci

Who's Online

We have 180 guests and no members online