Svetkovina Tijelova

posljednja večeraKoji je praznik danas? Svetkovinu Tijelova slavimo u četvrtak 3. lipnja svetim misama u našim župama. Mnogi će iskoristi ovaj praznik (tj. neradni dan :-) da napune "baterije" tijekom ovog produženog vikenda. Šteta što je malo zahladilo pa najvjerojatnije ništa od guštanja na plaži i otvaranja sezone kupanja (za one koji još nisu). U splitskoj prvostolnici sv. Dujma euharistijsko slavlje će se održati u 19 sati, a predvoditi će ga naš nadbiskup Marin Barišić ...


O Tijelovu


Današnji blagdan svetkovina je Presvetog Tijela i Krvi Kristove. Tijelovo se uvijek slavi u četvrtak nakon blagdana Presvetog Trojstva. Tijelovo je uspomena i svečano slavljenje prvog Velikog četvrtka, Isusove posljednje večere sa svojim učenicima.

On je na toj večeri izrekao svoju oporuku, u kojoj nam je ostavio svoje tijelo i svoju krv, u obliku kruha i vina za našu duševnu okrepu. Za slavljenje te tajne vjere, presvete euharistije crkva je odredila poseban dan.

Sastavni je dio proslave blagdana Tijelova u mnogim župama i tijelovska procesija u kojoj sudjeluju svećenici, vjernici, prvopričesnici u svojim bijelim odorama, te djeca.

Povijest kaže da se prva tijelovska procesija dogodila u Kölnu između 1274. i 1279. godine. Inače, štovanje Presvetog oltarnog sakramenta razvilo se u 12 stoljeću. Papa Urban IV. uvodi 1264. godine taj blagdan za cijelu Katoličku crkvu.

Povezani članci

Who's Online

We have 248 guests and no members online