Dan antifašističke borbe

Partizan22. lipnja - Dan osnivanja sisačkoga partizanskog odreda i njegov odlazak u borbu Republika Hrvatska obilježava kao svoj blagdan, Dan antifašističke borbe, koja je donijela uspostavu federalne hrvatske države i uvrstila je u red pobjednika u 2. svjetskom ratu. Tog i u svjetskim razmjerima dramatičnog dana (napad Njemačke na Sovjetski Savez) sisački Hrvati, komunisti i antifašisti krenuli su u borbu s Pavelićevom Nezavisnom Državom Hrvatskom i fašizmom ... Ne zaboravimo, bila je to prva antifašistička postrojba ne samo u Hrvatskoj, nego i u ovom dijelu Europe ...

POVIJEST - NA DANAŠNJI DAN OSNOVANA JE PRVA ANTIFAŠISTIČKA POSTROJBA U EUROPI

Prvi partizanski odred u Hrvatskoj

Izvor: HRT

Bio je to dramatičan dan i u svjetskim razmjerima. Rano ujutro nacistička Njemačka na širokoj fronti prema Lenjingradu, Kijevu i Moskvi napala je Sovjetski Savez i tako prekinula kratkotrajno savezništvo Hitlera i Staljina.

Na vijest o tome događaju, bez ikakvih naloga sa strane, sisački Hrvati, komunisti i antifašisti krenuli su pod vodstvom Vlade Janjića Cape u šumu, u borbu s Pavelićevom Nezavisnom Državom Hrvatskom i fašizmom.

Do tog trenutka, službeno u sklopu Kominterne, kao glavni neprijatelj komunista nije bila označena fašistička osovina, nego zapadne imperijalističke zemlje. Ipak, hrvatski domoljubi, komunisti, nisu čekali proglase i pozive koji su se poslije zaredali. Krenuli su u akciju, svjesni velikog preokreta na istoku, ali i potrebe da u nacionalno-oslobodilačkoj borbi pridonesu slomu fašizma i stvaranju nove državne zajednice - federativne Jugoslavije, u kojoj će, kako su se nadali, i Hrvatska biti ravnopravna federalna država.

Iako u Hrvatskoj tada nije bilo uvjeta za pokretanje ustanka širokih razmjera, ipak je bilo komunista i Hrvata koji su antifašistički mislili i gradili budućnost na demokratskim osnovama. U svome tromjesečnom djelovanju u šumama oko Siska 1. partizanski odred u Jugoslaviji izvršio je nekoliko diverzija na željezničku prugu i telegrafsko-telefonske linije, te organizirao ilegalni i propagandni rad u Sisku i okolnim selima.

Sastavljen isključivo od Hrvata, odred je razbijao nacionalnu podvojenost što su je stvorile ustaše, pa je njegov kasniji dolazak u Baniju imao velikog odjeka među tamošnjim srpskim pučanstvom.

Spomenik palim borcima u NOB-uPočevši od Siska kroz teške godine rata, ustanak u Hrvatskoj razvijao se postupno, sa sve većim opredjeljenjem hrvatskog naroda za partizanski pokret. To je omogućilo stvaranje hrvatskog antifašističkog sabora ZAVNOH-a i konstituiranje federalne države Hrvatske koja je izašla iz rata kao pobjednik na strani savezničkih demokratskih snaga.

Poslije partizanske borbe utvrđene su i granice Hrvatske, a vraćeni su joj i oteti dijelovi - Istra, Rijeka, Zadar i jadranski otoci. No, Hrvatska nije mogla ostati u sklopu jugoslavenske federacije zbog neravnopravnog položaja.

Povezani članci

Who's Online

We have 256 guests and no members online