Zanimljivosti..

Što je to 'Spaladium'?

Spaladium ArenaŠto je to 'Spaladium'? zapitao se čitatelj Vjesnika Zlatko Vidulić kojeg je iznenadilo ime nove splitske dvorane izgrađene pred Svjetsko rukometno prvenstvo. I zašto baš "Spaladium"? Da se ne bi osramotio, najprije je pogledao u dostupne priručnike, a onda taj pojam potražio na internetu. Sve bez uspjeha! Pitao je kolege, nazivao klasične gimnazije u Zagrebu i Splitu - sve do poznatog Splićanina i akademika u Rimu. Nitko nije znao odgovor! Nitko ne zna što znači to ime i kako je do njega došlo. Najbliže obrazloženju bilo je da je u "Spaladiumu" početno slovo Splita te kombinacija još nekog zagonetnog pojma iz Splita i latinske riječi 'stadium' (od grčke riječi 'stadion'). Sugovornik je odmah s pravom dodao da je onda uz stadion nekako suvišna arena, ali Bože moj, što se tu (više) može. Nije li neobično, pita se čitatelj Vesnika (hmm.. a Vama nije palo na pamet zašto se pored svih naših lipih riči splitska dvorana zove nekom kvazilatiniziranom friškokovanicom, op.ur) da se na taj način postupilo s davanjem imena ljepotici koja, doduše, nije osoba, ali nije li ono poznati splitski pjevač pjevao o brodovima koji su "isti ka i ljudi"? ...

 Što je to 'Spaladium'?

Piše: Zlatko Vidulić
Izvor: Vjesnik

Arhitekte dvorana za Svjetsko rukometno prvenstvo s pravom je zasmetalo što se doista s oduševljenjem govorilo, recimo tako, o toj njihovoj djeci, ali se oni kao njihovi roditelji nisu spominjali.

Zbog toga je predsjednik Udruženja hrvatskih arhitekata i prosvjedovao, pa se o imenima arhitekata prije samog početka Prvenstva ipak govorilo na radiju, a o tome je 16. siječnja pisao i "Vjesnik".

Ne znam što arhitekti kao roditelji tih velebnih dvorana misle o njihovim imenima, ali poznato je da se ime djeteta često daje i po želji cijele obitelji, rodbine i svih koji dijete s radošću očekuju.

Stoga mislim da su arhitekti tih ljepotica skromno i samozatajno drugima prepustili da imenom pokažu koliko su u njih zaljubljeni, ali još nisam primijetio da je o tim imenima itko išta progovorio.

Mene su posebno iznenadile dvije nove arene (pored one stare pulske). No, kad su već arene i kad je >Arena Zagreb<, zašto nije i >Arena Spaladium<?

Dakako, prije svega me zanimalo i zanima zašto uopće >Spaladium<.

Ime >Spaladium< djeluje nekako latinski i odmah mi je bilo neugodno što nikad nisam čuo za to ime, jer s pravom bi od mene netko mogao očekivati da mi je to poznato. Da se ne bih osramotio, najprije sam pogledao u dostupne priručnike, a onda sam zamolio nekoga da taj pojam potraži na internetu.

Sve je bilo bez uspjeha! Tada sam pitao kolege, nazivao klasične gimnazije u Zagrebu i Splitu - sve do poznatog Splićanina i akademika u Rimu.

Budući da nitko nije znao odgovor, a svi su pomislili da je >Spaladium< valjda u nekoj vezi s latinskim imenom za Split ('Spalatum'), nije mi preostalo drugo nego da još pitam nekoga iz splitske gradske uprave. Ali ni tamo nije bilo odgovora što je to Spaladium ni tko je takvo ime predložio.

Čudeći se kako se moglo dogoditi da nitko ne zna što znači to ime i kako je do njega došlo, a pomišljajući kako je danas moguća i takva površnost da netko latinsko 'Spalatum' napiše kao >Spaladium<, odlučio sam nazvati radio i televiziju. Predložio sam da kažu svojim spikerima da uopće ne spominju >Spaladium< ako u međuvremenu ne saznaju što se htjelo tim imenom.

Računao sam s tim da će se sigurno naći neki novinar koji će zapitati što je to >Spaladium< pa da bi se mogla dogoditi i svjetska blamaža jer ipak se zna da je Split 'Spalatum'.

Ne znam što su na radiju i televiziji do početka Prvenstva o imenu saznali, ali ime se od prvog dana Prvenstva spominjalo i svatko bi danas znao odgovoriti na pitanje što je to >Spaladium arena< - ona dvorana u Splitu! A što to znači i zar baš nije važno što znači?

Nedavno sam čuo za neki pokušaj objašnjenja, ali to još nije potvrđeno. Kažu da je u >Spaladiumu< početno slovo Splita te kombinacija još nekog zagonetnog pojma iz Splita i latinske riječi 'stadium' (od grčke riječi 'stadion'). Sugovornik je odmah s pravom dodao da je onda uz stadion nekako suvišna arena, ali što se tu može.

Spaladium Arena

Nije li neobično da se na taj način postupilo s davanjem imena ljepotici koja, doduše, nije osoba, ali nije li ono poznati splitski pjevač pjevao o brodovima koji su "isti ka i ljudi"?

Povezani članci

Who's Online

We have 199 guests and no members online