U škole se uvodi građanski odgoj

odgoj djeceNakon punih trinaest godina priprema, od jeseni se napokon uvodi građanski odgoj u škole. Riječ je o sadržaju koji će učenici biti obvezni slušati od prvog osnovne do kraja srednjoškolskog obrazovanja po 35 sati godišnje. Ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović podsjeća na istraživanja koja pokazuju da su mladi nezainteresirani za društvena zbivanja, a u građanskom odgoju vidi mogućnost za razvoj odgovornosti i aktivnog djelovanja u društvu. Budući da od rujna kreće eksperimentalna provedba u šest škola koje još nisu odabrane, potpuna primjena građanskog odgoja u svim osnovnim i srednjim školama Hrvatske očekuje se tek za dvije godine ...

DOSTA JE GRAĐANSKOG ODMORA...

Uvodi se građanski odgoj

Izvor: Vjesnik.hr

"Cilj nam je nova škola u kojoj su učenici zbog života, a ne zbog ocjena. Uz građanski odgoj uvest ćemo i zdravstveni, te informatiku od prvog osnovne, jer cilj je modernog društva - slobodan čovjek", izjavio je ministar Željko Jovanović, po kojemu će zadatak građanskog odgoja biti stvaranje preduvjeta za aktivno sudjelovanje građana u društvu.

Posebno ga veseli što bi građanski odgoj trebao pridonijeti smanjenju korupcije, tim više što, tvrdi, djeca o korupciji danas znaju ono što su naučila iz medija.

Ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović podsjeća na istraživanja koja pokazuju da su mladi nezainteresirani za društvena zbivanja, a u građanskom odgoju vidi mogućnost za razvoj odgovornosti i aktivnog djelovanja u društvu.

Unatoč podatku da je u posljednjih 13 godina oko 10 tisuća odgajatelja, učitelja i nastavnika prošlo dodatnu edukaciju o novom nastavnom sadržaju, u Agenciji napominju kako je ključno dodatno usavršavati nastavnike.

učeniciNaglašavaju kako je program građanskog odgoja, predstavljen jučer u Ministarstvu znanosti, usklađen s europskim standardima i preporukama.

Iako neće biti uveden kao zaseban predmet, program građanskog odgoja podijeljen je u nekoliko cjelina, pa će se od prvog do četvrtog razreda predavati kao međupredmetni i izvannastavni sadržaj, uz godišnju obvezu od 35 školskih sati.

Od petog do osmog razreda učenici će ga također slušati 35 sati obvezno, uz dodatnih 35 sati kao mogući izborni predmet u sedmom i osmom razredu.

Viša savjetnica Agencije za odgoj i obrazovanje Nevenka Lončarić Jelačić upozorava kako bi se građanski odgoj trebao prožimati kroz cijeli nastavni kurikulum, odnosno povezivati s redovnim predmetima.

Partner Agenciji i Ministarstvu u kreiranju kurikuluma građanskog odgoja je Mreža mladih Hrvatske, čiji je projekt "Novo doba ljudskih prava i demokracije u školama" financirala Europska unija.

Povezani članci

Who's Online

We have 97 guests and no members online