Od 1. siječnja u vrtićima i školama obavezno stručno usavršavanje

odgojiteljiOdgojitelji u dječjim vrtićima, učitelji, nastavnici i stručni suradnici u osnovnim i srednjim školama Od 1. siječnja 2011. imati će obvezu stručnog usavršavanja i evidentiranja edukacije. Agencija za odgoj i obrazovanje objavit će stotinjak tema iz pedagogije, psihologije i defektologije za koje će se odgojitelji, učitelji i nastavnici moći opredijeliti. On-line evidencija vodit će se o tome jesu li sudjelovali, kada i na kojem stručnom skupu. Na taj način, kažu u Agenciji, žele unaprijediti praćenje prijava na stručne skupove. Da bi otklonili opravdanja za nedolazak na stručne skupove i poboljšali informatičku pismenost učitelja i nastavnika kojima je to potrebno, uz potporu Ministarstva znanost, obrazovanja i športa i CARNeta, pokrenut je projekt Informacijsko-komunikacijska tehnologija u obrazovanju - ICT Edu ...


EDUKACIJA EDUKATORA

Od 1. siječnja u vrtićima i školama obavezno stručno usavršavanje

Piše: Mirela Lilek / Vjesnik
Izvor: Vjesnik


Ciljevi stručnog usavršavanja s tog područja su, između ostaloga, poticanje primjene digitalnih nastavnih sadržaja, primjena Interaktivne ploče za interaktivno učenje, a posebna pozornost posvećena je temi sigurnost na Internetu kojom su obuhvaćeni svi detalji vezani uz sigurno korištenje toga medija, koji se odnose na učitelje, nastavnike, učenike i njihove roditelje.

Unatoč tome što je u prošloj godini na stručnim skupovima na državnoj i regionalnoj razini sudjelovalo oko 47.000, a na razini županija čak 111.000 učitelja i nastavnika, u praksi je moguće da dio njih nikad nije bio uključen ni u jedan oblik stručnog usavršavanja.

»Pripremamo model kojim će educirani predavači, ponajbolji praktičari iz škola, govoriti o temama za koje odgojitelji, učitelji i nastavnici budu iskazali interes i potrebu«, kaže Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje.

Neke od tema u ponudi su: djeca s posebnim potrebama predškolske dobi (teškoće i daroviti), suvremeni pristup učenju djece predškolske dobi i odraslih, načini rada s darovitim učenicima, prevencija zlostavljanja među učenicima, krizne situacije u školi, vršnjačko nasilje, prepoznavanje različitih oblika nasilja, učenici s posebnim potrebama, građanski odgoj i obrazovanje, poduzetništvo, europska dimenzija odgoja i obrazovanja (EU).

PROČITAJ VIŠE...

Povezani članci

Who's Online

We have 423 guests and no members online