Mladima samo dug ostaje..

MladiSada je već svima jasno da pogoršanje radnih uvjeta, za one sretnike koji su (trenutno) zaposleni, kao i pridružena mu "reforma" mirovinskog osiguranja, pogađaju starije članove društva, ali sve više i odlučnije baš mlade! Nestalnim oblicima zapošljavanja, na koja su prinuđeni, mladi su još i krivi za dumping, i ne samo smanjivanje već često i za potpuno brisanje radničkih prava, na koje moraju pristati. Sve to naravno ima utjecaja i na zdravstveni status mlade generacije... Ako smo već novčano zadužili svoju djecu cijenom "ortačkog kapitalizma" koju trpimo, sada dozvoljavamo i njihovu bezočnu eksploataciju od strane onoga kapitala kojem je EU mati. A svojoj mladosti maćeha, piše Srećko Pulig na stranicama Novosti u članku "Što nesigurna zaposlenost čini mladima?" ...


DIPLOMIRANI STRUČNJACI, A NEZAPOSLENI

Što nesigurna zaposlenost čini mladima

Piše: Srećko Pulig / Novosti
Izvor: Novosti

Nesigurnost zaposlenja, prevaga menadžerskim novogovorom rečeno “nekvalitetnih” poslova nad “kvalitetnima”, čine samostalni život ljudi između druge i treće dekade života, njihov odlazak od roditelja, zasnivanje obitelji za one koji to žele i sl., sada već možda i za većinu realno egzistirajućih mladih nemogućom misijom.

Ono što se na strani kapitala naziva fleksibilizacijom tržišta rada, na strani mladih radnica i radnika ni nema izraza koji bi opisali sve životne nedaće kroz koje oni prolaze. Diplomirani stručnjaci a nezaposleni, zaposleni a siromašni (masovno s plaćama za život na granici siromaštva), zaposleni sve više, dakle u pravilu, pa onda NE i atipično, na određeno vrijeme, honorarno, preko studentskog servisa; zaposleni u asocijalnom radnom vremenu, s izgledom da će cijeli radni vijek provesti u društvu s više umirovljenika od zaposlenih.

mladi

Jesu li ti mladi apolitični neradnici, kako se nad njima iživljava protuprosvjetiteljska javnost tzv. masovnih medija? Ili posjeduju “skandalozno neznanje” o političkom sistemu u kojem žive samo zato što misle da je na vlasti koalicija HDZ-a, SDP-a i HSS-a? Pa nije li to dublja istina partitokratske otuđenosti političkog sistema od vlastitog stanovništva?

Neradnici sigurno nisu, barem ne svojom voljom. No vladina politika zapošljavanja i u nas ih čini sve više privilegiranim žrtvama ekonomske krize, recesije i depresije. Žrtvama koje nisu naprosto ispale s tzv. tržišta rada, već koje se, današnji sljedbenici Foucaulta bi rekli, biopolitički natjeruje u prekarne radne odnose. Odnose bezočne eksploatacije, u kojima većina mladih žena živi u sistemu rotacije – čas nekoliko mjeseci na poslu, čas nekoliko mjeseci na burzi rada.

Jer, većina prijavljenih na Zavodu su baš oni kojima je upravo istekao jedan ugovor na određeno, a uskoro će dobiti novi. Do u lošu beskonačnost ...

PROČITAJTE VIŠE...

Povezani članci

Who's Online

We have 158 guests and no members online