Iz Regije..

Šestanovac: Tijekom deset godina broj stanovnika manji za 20 posto

šestanovacProstor općine Šestanovac je područje koje posljednjih trideset godina bilježi izuzetno negativne demografske trendove. Iako smješten nešto više od 15 kilometara od najljepših sredozemnih plaža i ujedno jednog od najrazvijenijih turističkih područja Hrvatske, ovaj prostor zahvaćen je depopulacijom i propadanjem. To govori i zadnji popis stanovništva po kojem Šestanovčana ima gotovo 20 posto manje u odnosu na deset godina ranije. Svakim popisom sve je manje i manje stanovništva, slike praznih sela postaju sve češće, a emigracija mladih sve izraženija, zapravo bolje reći tipična slika sustavnog propadanja cijele Dalmatinske zagore ...

NEVESELA DEMOGRAFSKA SLIKA NAŠE ZAGORE

Šestanovac: Tijekom deset godina broj stanovnika manji za 20 posto

Nekad je u Šestanovcu oko 300 obitelji živjelo od rada u industriji

Piše: Mladen Nejašmić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

šestanovacTakva situacija nalaže detektiranje i definiranje uzroka trenutnog stanja, ali i planiranje budućeg razvoja s težnjom da se, prije svega, zaustave negativni demografski trendovi.

Jedan od modela budućeg razvoja zasigurno je model održivog razvoja. Međutim, i takav model u Šestanovcu nema baš stopostotnu prođu, isključivo iz razloga pada broja stanovništva kao najvažnije sastavnice održivog razvoja koji se temelji na trima komponentama; društvo, ekonomija i okoliš.

Slična stvar je i s ekonomijom koja je doslovno zamrla devedesetih godina prošlog stoljeća. Tih godina kao da se sve urotilo protiv te male zabiokovske općine u kojoj je do prije Domovinskog rata samo u industriji, kruh zarađivalo više od tristo obitelji.

Usporedbe radi, danas taj isti kruh zarađuje tek pedesetak obitelji uglavnom u obućarskoj industriji, uslužnim djelatnostima i građevinarstvu.

zagoraŠto je zapravo utjecalo naglom preokretu, je li to možda periferni položaj Šestanovca, agrarna prenaseljenost i promjene u poljoprivredi ili možda disperzna naseljenost, ili možda prije nemoć i neznanje lokalnih čelnika koji su, da budemo iskreni, snažno utjecali da se Šestanovac danas nalazi u bezizlaznoj baruštini iz koje će teško isplivati bez jasnih ciljeva mudrih pojedinaca kojima će interes mjesta za promjenu biti, iznad stranačkih i osobnih interesa.

Samo da je malo pameti okoliš koji je nekada ograničavao razvoj, prisiljavajući stanovništvo na emigriranje, on danas postaje resurs koji dobiva sve veću važnost, a sve to zbog izostanka industrijalizacije kao uzroka očuvanja okoliša, koji uz novoizgrađeno čvorište autoceste i blizinu većih turističkih mjesta, otvara mogućnost razvoja svih djelatnosti prije svega sve popularnijeg ruralnog turizma.

Povezani članci

Who's Online

We have 456 guests and no members online