Iz Regije..

I USKOK se pita kako je moguće da čitava Omiška zagora godinama nije niti dobivala račune za komunalnu naknadu

U gradu gusara pojavio se USKOK. Zbog sumnje u korupciju i organizirani kriminal djelatnici USKOK-a došli su, piše Slobodna Dalmacija, na ušće Cetine istražiti kako je moguće da čitava Omiška zagora godinama ne samo da nije plaćala, nego nije niti dobivala račune za komunalnu naknadu, te tko je, kad i zašto donio odluku da se više od 2000 kućanstava, u čak 27 od ukupno 37 omiških naselja, oslobodi plaćanja tog zakonom strogo propisanog nameta. USKOK-ovci su u utorak ujutro pokucali na vrata gradskog Komunalnog odjela, gdje ih je dočekao pročelnik Neno Mimica, ponavljajući kako on o ničemu nije samostalno odlučivao, a ponajmanje o čudnovatim povlasticama ...

USKOK istražuje Škaričićeve mutne poslove s komunalnom naknadom

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija, Fošal


Podsjetimo, još sredinom studenog obznanjena je nakaradna praksa bivše omiške vlasti s komunalnom segregacijom na priobalje i zaobalje, a mogla se pročitati i izjava pročelnika Mimice, koji je doslovno kazao kako su kućanstva u Zagori bila “oslobođena plaćanja komunalne naknade političkom odlukom o kojoj se za mandata gradonačelnika Ivana Škaričića nije raspravljalo”.

Posebno je, međutim, sporno što nikakva službena odluka nije bila donesena, te se neplaćanje godinama “provodilo” isključivo na osnovu usmenog Škaričićeva naloga izdanog gradskim komunalcima. A to znači da je Škaričić prekršio Zakon o komunalnom gospodarstvu, u kojem stoji da predstavničko tijelo lokalne samouprave određenu nekretninu može djelomično ili potpuno osloboditi plaćanja komunalne naknade, ali samo pod uvjetom da se donese službena odluka, te da se utvrde opći uvjeti i razlozi zbog kojih je neka nekretnina oslobođena plaćanja.

Isto tako, i sasvim logično, zakonodavac je naveo kako je potrebno utvrditi i izvore iz kojih će se namiriti na ovaj način izgubljeni novac, pri čemu se nigdje ne spominje mogućnost da se čitava naselja oslobode plaćanja komunalne naknade, nego samo “određene nekretnine”.

omiš

U omiškom slučaju, s više od 2000 “određenih nekretnina” oslobođenih plaćanja i bez iti jednog jedinog pisanog traga, sve je, dakle, napravljeno naopako. Čak je i Škaričić u pisanoj izjavi za Slobodnu priznao kako je istina da stanovnici Omiške zagore nisu plaćali komunalnu naknadu, te kako odluka o neplaćanju nikada nije službeno donesena.

Razina komunalne infrastrukture na tom prostoru nije bila takva da bi se obračunavala komunalna naknada, a naš je cilj bio zaustaviti iseljavanje stanovništva Omiške zagore u čemu smo uvelike i uspjeli”, napisao je, između ostalog, Škaričić u mejlu odaslanom s adrese lokalnog ogranka HDZ-a.

Premda jučer nije bio voljan komentirati akciju USKOK-a, te je tek kratko poručio “neka institucije rade svoj posao”, novi omiški gradonačelnik Ivan Kovačić prije dva je mjeseca prozvao svoga prethodnika za gospodarski kriminal, optuživši ga da mu je neplaćanje komunalne naknade služilo za kupovanje glasova na izborima.

USKOK je, neslužbeno je rečeno, na akciju nagnalo upravo pisanje Slobodne, a tijekom pregleda poslovnih knjiga omiških komunalaca pronađeni su, tvrdi dobro upućeni izvor, popisi svih objekata u Omiškoj zagori sačinjeni od 2007. do 2009. godine upravo u svrhu ravnopravnog plaćanja komunalne naknade.

Zbog čega nikada nisu aktivirani i za koji je iznos oštećen gradski proračun, je li u pitanju najmanje dva milijuna kuna, kako je pisala Slobodna, trebala bi pokazati istraga.

Povezani članci

Who's Online

We have 235 guests and no members online