Jubilarno izdanje Omiške gusarske bitke

gusarska bitka

S moćnom izvedbom pjesme "Omiška stina" klape Pasika iz Kostanja, započelo je sinoć jubilarno 10. izdanje Omiške gusarske večeri. Uprizorenje, unikatna rekonstrukcija pomorske bitke iz 13. stoljeća privukla je mnogobrojnu publiku. “Načičkali” su se oko gradskog porta grada na ušću Cetine i stranci i domaći, s pažnjom prateći događanja na moru gdje je “kočoperno” uplovio u valu jedrenjak Romanca venecijanskog bogataša Akoncija. No Mlečanin nije računao na hrabrost omiških gusara. Pa mu se, s leđa, iz mrklog mraka, s pučine, prikrao jedrenjak Junior sa kojega su ga današnji potomci hrabrih omiških gusara i kneza Malduka Kačića uz zvuke kubura, topova te zveket sablji te su ga uz pomoć “male” flote gusara na sagittama, leutima, pasarama.. ubrzo prisilili na predaju. Svi su hrabro obranili svoj dom i puk od mlečana, te im je Akoncije morao svoju slobodu platiti u zlatu, škrinjom punom blaga otkupio je svoj život, a nakon ove bitke u kojoj su omiški gusari izvojevali pobjedu, svi brodovi pri prolazu Bračkim kanalom su im plaćali danak!

Piše: Sandra Barčot / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Omiš i Omiški Gusari postali su pravi brand, a uživanje u ovom atraktivnom uprizorenju pomorske bitke pobralo je pohvalu od mnogobrojne publike.

Koliko je bilo uopće teško organizirati cijelu večer, pravu pomorsku bitku "dovesti" u gradsku luku objasnio je idejni začetnik cijele ove priče, Joško Stella, Omišanin i direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije.

- Izazovno je, no raduje što smo stvorili prepoznatljivu priču, koju iz godine u godinu oplemenjujemo. Tako za naše desetljeće, imamo tri dana programa. Prvi je bio Dan malih gusara, gdje su djeca svih uzrasta odjeveni u gusarske odore imah svoju potragu za blagom. Održali smo pomorsku gusarsku bitku, a očekuje nas premijerno prikazivanje dokumentarno-igranog filma “Omiški gusari" gdje su povjesničari i sa talijanske i naše obale, predstavili gusarstvo kroz stoljeća - istaknuo je Stella za Slobodnu Dalmaciju.

gusarska bitka u omišu

Povezani članci

Who's Online

We have 296 guests and no members online