Dugoraćani splitskim plesom osvojili Rusiju

KUD Dalmacija na InterfolkuKulturno-umjetničko društvo “Dalmacija” iz Dugoga Rata vratilo se iz Rusije s 3. međunarodnog festivala folklora “Interfolk” ovjenčano Zlatnom diplomom i Grand-prixom. U sedam dana imali su devet nastupa, od kojih su dva bila natjecateljskog karaktera, a osim plesa u carskom gradu Sankt Peterburgu u Rusiji, uživali su i u susretu s našim nogometašem “Zenita” Ivicom Križancem koji ih je galantno častio večerom. Zlatnu diplomu dobili su kao najbolji folklorni ansambl i Grand-prix kao apsolutni pobjednici “Interfolka” u konkurenciji 82 ansambla, orkestra, grupe, društva i solista iz 18 država svijeta ...


KUD "DALMACIJA" DUGI RAT NA 3. FESTIVALU FOLKLORA "INTERFOLK" U SANKT PETERBURGU

Dugoraćani splitskim plesom osvojili Rusiju

Zlatnu diplomu dobili su kao najbolji folklorni ansambl i Grand-prix kao apsolutni pobjednici “Interfolka” u konkurenciji 82 ansambla, orkestra, grupe, društva i solista iz 18 država svijeta

Piše: Snježana Šetka / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


U kategoriji tradicionalnih folklornih plesova Dugoraćani su izveli kombinaciju splitskog starog plesa “Monfrine” i “Plesove otoka Korčule” koreografa prof. Branka Šegovića, u scenskoj obradi i prilagodbi prof. Milivoja Raljevića. Pohvale sa svih strana, pretočene su u Zlatnu diplomu, a kad su u predvorju hotela uz ansamble iz Grčke, Bugarske, Alžira, Austrije, Koreje i Italije čuli da su ušli u finale kao najbolje ocijenjeni ansambl, potekla je votka, zvuci mandolina i gitara, a stihovi “Dalmacijo, sva od zlata i bisera...” nadglasali su sve u holu, kaže umjetnički direktor KUD-a “Dalmacija” Milivoj Raljević.

KUD Dalmacija na Interfolku

- Tako lijepo otplesan splitski ples još nisam vidio. I “Korčula” je bila vrhunska! Komentari domaćina su se sveli na “veličanstveno”. Takvu profinjenost, eleganciju, graciozno držanje, mekoću koraka, ljepotu nošnji građani Sankt Peterburga još nisu vidjeli - ustvrdio je koreograf Branko Šegović, zadivljen plesom 40 pripadnika KUD-a.

U finalu su Dugoraćani samo dobili potvrdu svog umijeća, i za izvedbu kola iz opere “Ero s onoga svijeta”, u kojemu se, na glazbenim, pijevnim i plesnim elementima običaja iz Dalmatinske zagore, podsjeća na atmosferu nekadašnjih “derneka” toga kraja, osvajaju Grand-prix i 700 eura kao apsolutni pobjednici “Interfolka” u konkurenciji 82 ansambla iz 18 država svijeta.

- Pokazali smo da osim gradske uglađenosti imamo i dinarsku drskost i snagu pokreta, kazao je Raljević, koji je i primio nagradu u pratnji solista iz “Ere” Milene Lejo i Ante Čaglja. Uslijedilo je slavlje uz galu večeru, votku i šampanjac, uz neizostavnu pjesmu našoj prelijepoj Dalmaciji, a ni “Hajduk” nije izostavljen. U Rusiji je boravilo njih 41 uz vođu puta Srećka Zelića, umjetničke voditelje Milivoja Raljevića i mr. Nenu Munitića, koreografa Branka Šegovića, te načelnika Dugog Rata Jerka Roglića.

Ivica Križanac s našim folklorašima
Ivica Križanac je Dugoraćane častio večerom

Osnovani 1967.

KUD “Dalmacija” osnovan je 1967. godine, a uz gostovanja po Hrvatskoj, pamte i putovanja po Češkoj i Slovačkoj, Njemačkoj, Grčkoj, Srbiji, Portugalu, Italiji, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Mađarskoj, Bosni i Hercegovini, Meksiku, Turskoj, Austriji i Sloveniji.

Povezani članci

Who's Online

We have 465 guests and no members online