Branko Šegović: I u 95. godini plešem svaki dan!

Danas je 23. ožujka. Dan kada se prije 95 godina rodio najveći meštar od folklora na ovom području, splićanin Branko Šegović, poznati koreograf i etnokoreolog i dugogodišnji član i suradnik KUD-a "Dalmacija" Dugi Rat. Uz rođendan naš vječni mladić obilježit će i još jedan značajan jubilej – čak 85 godina života s plesom. Upravo je toliko godina prošlo otkad je učinio prve plesne korake i shvatio da je ples njegova ljubav...

Hmm... eto zašto našeg Milana Raljevića općinski "komisionari" za nagrade i priznanja nisu već ove godine nagradili općinskim priznanjem za 50 godina društvenog rada u KUD Dalmacija! Jednostavno je.. prerano! Sudeći po Šegoviću, pred šjor Milanom je još najmanje 30-40 godina svakodnevnog druženja sa postojećim i novim generacijama našeg folklornog društva. Eto recepta za zdrav, sadržajan i dug život..

ŽIVOT U RITMU MUZIKE ZA PLES

Piše: Ojdana Koharević / Slobodna Dalmacija
Foto: Facebook :-))
Izvor: Slobodna Dalmacija

Branko Šegović

- ‘Optimist sam, što znači da treba biti zdrav u glavi. Puno se krećem, znam propješačiti više od 20 kilometara dnevno’, komentira Šegović svoj životni stil kojem može zahvaliti odličan izgled.

Ovi dani ovog vitalnog Splićanina vraćaju u davne godine prošlog stoljeća, staru kuću, život s ocem, maćehom i obitelji. Život ga je odmah nakon rođenja surovo odvojio od majke, otac se oženio kad je njemu bilo deset godina i upravo je ta ženidba bila važna u izboru Brankova životnog poziva.

– Moja maćeha imala je tetu, balerinu svjetskog glasa Katicu Fradelić s kojom sam zavolio ples i od tada smo ples i ja nerazdvojni – kazuje barba Branko. Uz ples, volio je i nogomet, pa se osim na plesnom podiju iskazao i kao vrstan nogometni vratar. Jedno vrijeme igrao je u Osijeku, zatim se preselio u Hajduk, no zbog ucjene da se mora uključiti u Partiju, ostavio se nogometa za cijeli život..

Slučajno ili ne, stigao je u splitsko “Jedinstvo”, tamo plesu učio brojne polaznike, a vodio je i grupu u drugom splitskom KUD-u – “Filip Dević”. Ljubav prema plesu zapečatio je i diplomom jer je završio studij etnologije.

– Mi smo bogat narod, možemo se dičiti brojnim napjevima, a posebno bogatstvo su naše narodne nošnje, njih moramo čuvati i poštovati jer je to prava vrijednost svake države – kaže šjor Branko.

Branko Šegović

Godine su prolazile, kroz folklorne grupe plesale su tisuće plesača, no barba Branko nije posustao, svaki dan je na ručku kod nećaka Tomislava Bilića, a nakon predaha u obitelji put, pod noge jer godinama uspješno vodi čak dvije folklorne skupine. Zato nije čudno što mu ne ostaje ni jedan dan u tjednu bez plesa.

– Vodim moje “Ciciljone” u Supetru, dva puta tjedno, to su krasni, talentirani ljudi. Upravo smo se vratili s gostovanja u Slavoniji gdje smo dobili samo ovacije – kaže Branko. Kad nije na otoku, onda je u Zagori, i to u Grabu kod Trilja gdje vodi KUD Župe Grab i veseli se svakom novom susretu sa svojim folklorašima.

Zagora je za njega neiscrpan izvor inspiracije, no žali što su neki plesovi sasvim zaboravljeni.

– Imamo mućko kolo koje se gotovo više nigdje ne pleše. Šteta što je tako jer to je naša baština, a ja ću ga sa svojim folklorašima oteti zaboravu – kaže šjor Branko. No kad neće veliki, hoće maleni jer su baš maleni u Muću od zaborava sačuvali stari napjev – ojkalicu.

– Oduševio sam se, ti maleni pivači ojkalice su savršeni. Rekao sam ljudima u Muću da moraju podignuti spomenik profesorici Ani Kodrić koja je inicirala oživljavanje ojkalice među djecom i tako pokazala da ni stariji ne smiju zaboraviti tradiciju i običaje – kaže šjor Branko.

Dok govori, nitko mu ne bio dao čak 95 godina, i to aktivnih godina plesa i pjesme, i tako bez stanke, bez preboljene bolesti, bez svih tegoba koje prate i mnogo mlađe, pa smo ga s razlogom upitali za tajnu dugovječnosti.

Branko Šegović

Optimist sam, što znači da treba biti zdrav u glavi. Puno se krećem, znam propješačiti više od 20 kilometara dnevno. I da ne zaboravim, nikad nisam pušio, popio kavu, jedem umjereno, a mjesečno pojedem dva kilograma meda, što mi daje snagu i vitalnost – otkriva Branko, kojemu želimo još mnogo zdravih i plesnih godina.

Najpoznatiji splitski ples je monfrina s prepoznatljivim refrenom, a Split ima i druge plesove koji se njeguju kroz razne folklorne skupine. Tako se u Splitu nekad plesala četvorka, mazurka, šaltin polka, kvadrilja...

Šegović je plesom obišao svijet, a posebna čast mu je bila podučavanje u Internacionalnoj školi folklora u Skandinaviji. Brojni su događaji za koje je šjor Branko osmislio koreografiju, no najviše je ponosan na Mediteranske igre u Splitu 1979. godine, te Casablancu 1983. godine, kao i otvaranje Atletskog prvenstva Europe u Splitu 1990. godine.

Branko Šegović

Povezani članci

Who's Online

We have 396 guests and no members online