KUD Dalmacija u Bitoli

Nakon što su u ljeto 2011. god. mladi članovi KUD-a ILINDEN iz Bitole oduševili dugoratsku publiku, KUD "DALMACIJA" Dugi Rat se odazvao na njihov poziv i poziv počasnog konzula RH u Bitoli gospodina Branka Maretića, i posjetio ih posljednji vikend u listopadu. Krenuli smo iz Dugog Rata 23.10.2012. u popodnevnim satima na dugi put do Bitole. Nažalost, ljepote Crne Gore smo prespavali, ali nas je "ljepota" Albanije dočekala u svom punom sjaju. Vjerujte, odahnuli smo kad smo se napokon, nakon četvrtog graničnog prijelaza, domogli pitome Makedonije ...

KUD DALMACIJA DUGI RAT U BITOLI

Izvor: KUD Dalmacija Dugi Rat

Naši su nas domaćini dočekali u velikom i veselom broju, te smo nakon početnih pozdrava raspoređeni po obiteljima i njihovim domovima.

kud dalmacija u bitoliDok su se pojedini strovalili u postelje nakon napornog radnog tjedna, neki su se odvažili i otišli u izvidnicu po Širokom sokaku ( glavna ulica u centru Bitole ). Sutradan smo imali slobodno jutro i ovisno o prijedlozima domaćina, svatko je imao priliku upoznati drugi dio Bitole i njezine prekrasne okolice.

Tako su neki posjetili antičku Heracleu koja potječe iz IV. stoljeća pr .Kr.  kada je grad osnovao Filip II., neki su otišli do Sahat kule i prekoputa do jedne od najstarijih džamija u Bitoli - Isak džamije, a nešto smo novaca ostavili i u Bezistanu, natkrivenoj tržnici... Neki su čak otišli do Kruševa, rodnog mjesta s memorijalnim centrom, poznatog pok. pjevača i dobrotvora Toše Proeskog.

Navečer smo se svi našli u punoj dvorani Doma kulture, gdje smo održali cjelovečernji koncert uz pomoć domaćina koji su izveli tri točke.

Po završetku koncerta organizatori (počasni konzul RH u Bitoli gospodin Branko Maretić, predsjednik KUD-a „ILINDEN“ gospodin Antonijo Dimitrovski, predsjednik hrvatsko-makedonskog kulturnog društva, umjetnički voditelj Aleksandar Stefanovski i članove Uprave ) priredili su svečanu večeru za članove vodstva našeg KUD-a. Tu su uz domaće specijalitete razmjenjeni prigodni pokloni.

kud dalmacija dugi rat

Nakon večere s domaćinima vodstvo našeg KUD-a posjetili su disko klub gdje su se uz piće, odličnu glazbu i ples solidno i opustili, tako da je nekima, po povratku u hotel, Širok sokak bio preuzak.

Tijekom boravka u Bitoli načelnik općine Dugi Rat, gospodin Jerko Roglić, imao je i dva vrlo važna susreta s načelnicima općina Mogila i Općina Novaci, gdje se razgovaralo o gospodarskoj i kulturnoj suradnji. 

U petak smo u jutarnjim satima u selu Mogila pred tamošnjim osnovnoškolcima i predstavnicima općinske vlasti te TV kamerama, održali kraći samostalni koncert. Nakon koncerta i osvježenja otišli smo na izlet u makedonski turistički biser Ohrid.

Svojom prirodnom lijepom, ljepotom grada, životom i kulturom, Ohrid nas je jednostavno osvojio. Imali smo prigodu prisustvovati Smotri makedonskog folklora i još jednom bili oduševljeni njihovim živim melosom, plesnim pokretima i koloritom narodnih nošnji.

ohrid

Subota jutro iskoristili smo za još jedan posjet tržnici i opskrbiti se mljevenom paprikom, fažolom, legendarnim gravčetom koji ćemo čim stignemo doma staviti na tavče, kestenima i ostalim lokalnim poslasticama.

Predvečer smo se, nakon dugog i toplog zagrljaja domaćina, oprostili od ovog poznatog konzulskog i sveučilišnog grada na rijeci Dragor i od ove iznimne zemlje koja nas je dočekala sa zrakama sunca poput onih koji krase njezinu zastavu.

Povezani članci

Who's Online

We have 111 guests and no members online