Guštali su domaći i furešti u 'vridnim rukama obale, zagore i škoja'

KUD Dalmacija u TrogiruSlika Trogira ovog vikenda bila je kao u špici sezone. Uzduž gradske rive s jedne strane osamdesetak štandova izlagača koji su sudjelovali na trećoj po redu manifestaciji “Vridne ruke obale, zagore i škoja“, a s druge jedan do drugog usidreni kriljanski jedrenjaci, brojna folklorna društva, te na sredini u razgledavanju i šetnji na stotine građana, turista i posjetitelja. Manifestaciju je organizirao Upravni odjel za gospodarstvo i turizam pri Gradu Trogiru, pokrovitelji su i ove godine Splitsko-dalmatinska županija te ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, a otvorili su je Joško Stella, novi direktor splitske Turističke zajednice, i zamjenica trogirskoga gradonačelnika Vedrana Zelalija ...

TROGIRSKA RIVA

Guštali su domaći i furešti u 'vridnim rukama obale, zagore i škoja'

Piše: Gordana Dragan / Slobodna Dalmacija
Foto: Čiovka / pripadantebi.blog.hr

- Impresioniran sam brojem izlagača, zanimanjem ljudi za ove proizvode i samim njihovim asortimanom. Grad Trogir napravio je velik iskorak u organizaciji i prezentiranju autohtonih proizvoda, rukotvorina i tradicijskih obrta iz cijele Hrvatske i može biti primjer ostalima. Ovo je uistinu na svjetskoj razini - kazao je Stella.

KUD Dalmacija u Trogiru

Domaći, kojima je dosadila lagana dalmatinska spiza, najviše su zapeli za slavonske kulene, “kulenove seke” i slične paprene kobasice, dok su stranci rado kušali vrličke uštipke i poljički soparnik, a nije im bilo teško izdvojiti novac i za ručno izrađenu bižuteriju i neke od dalmatinskih suvenira.

KUD Dalmacija u Trogiru

Za nastup dugoratskih folkloraša nisu trebali izdvajati novac. KUD "Dalmacija" Dugi Rat, zajedno s drugim dalmatinskim folklornim društvima, nakon pljuska izvli su svoj starim plesovima, nošnjama i tradicijom bogat program.

KUD Dalmacija u Trogiru

Uvod u manifestaciju bila je 24. međužupanijska smotra učeničkih zadruga iz Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije na kojoj je Poljička zadruga osvojila prvo mjesto, drugo OŠ Mejaši iz Splita, a treće OŠ iz Žrnovnice.

smotra učeničkih radova

smotra učeničkih radova

 

Povezani članci

Who's Online

We have 157 guests and no members online