Večeras na Festivalu mediteranskog filma

Dodjelom nagrade publike u tri kategorije i cjelonoćnom feštom pod borovima, u subotu se u 21:30 sati u ljetnom kinu "Bačvice" zatvara osmi Festival mediteranskog filma Split. Norveški film "Van sebe" redatelja Ole Giævera spustiti će 'zastor' na ovogodišnju feštu sedme umjetnosti, zbog koje je Split na devet dana bio prava filmska metropola, i za koju je vladao izniman interes kako Splićana tako i njihovih gostiju. Posljednjeg dana FMFS u potpunosti programski seli s Mediterana, a projekcije počinju već u 17 sati u kinoteci "Zlatna vrata" gdje se u sklopu programa "mali meDITEran" u suradnji s Animafestom prikazuje brazilski film "Dječak i svijet" koji je prilagođen djeci starijoj od 7 godina. U istom prostoru u 19 sati prikazuje se "Golub sjedi na grani i promišlja egzistenciju" švedskog majstora Roy Anderssona, film koji je u Veneciji nagrađen Zlatnim lavom, i tako direktno pobijedio "Birdmana", kasnijeg dobitnika Oscara...

Otvoren festival mediteranskog filma

Izvor: FMFS
Foto: Maja Prgomet / studio Testudo

Festival mediteranskog filma Split prva tri dana rasprodao je ljetno kino "Bačvice", a u ponedjeljak je u 21:30 sati na programu prvi film iz Španjolske, zemlje iz koje u Split uvijek stižu odlični naslovi. Film "Cvijeće" redatelja Jon Garana i Jose Mari Goenaga prvi je film na baskijskom jeziku nominiran za španjolsku nagradu Goya i to u kategoriji za najbolji film. Prethodit će mu premijera domaćeg dokumentarnog filma "Ana trg" Jelene Novaković.

U kinoteci "Zlatna vrata" u 19 sati na rasporedu je hrvatska premijera filma "Bijela kuća" redatelja Ranka Paukovića, u kojem prati jednu drugu, manje sjajnu stranu priče koja je zadesila famozni brački (Jadran)kamen. Kratkiš koji mu prethodi je "Riba ribi grize rep" Nevena  Hitreca.

Festival mediteranskog filma Split


NEDJELJA, 7.6.

Dugotrajnim ovacijama i snažnim pljeskom sinoć je u ljetnom kinu "Bačvice" pozdravljena ekipa filma "Ničije dete", a posebne simpatije FMFS-ovske publike pobrao je 16-godišnji Denis Murić koji je oduševio ulogom dječaka koji se privikava na civilizaciju nakon što su ga u divljini odgojili vukovi.

- Ne znam jesu li negdje bile reakcija kao ovdje u Splitu. Nisam baš takvo što očekivao, pljesak je bio fascinantan. Ambijent ovog kina je prekrasan, članu tima Damjanu Radovanoviću sam odmah rekao kako bi volio da se naš film uvijek prikazuje ovako pod vedrim nebom - rekao je Denis, prije negoli se strpljivo fotografirao sa svima koji su to poželjeli.

Nedjelja će na 8. FMFS-u proteći u znaku dvaju kratkometražnih hrvatskih naslova. Premijemo prikazani u sklopu ovogodišnjega filmskog festivala u Rotterdamu, “Da je kuća dobra, i vuk bije imao” Hane Jušić (Ljetno kino “Bačvice”, 21.30) i “ManjačaTina Zanića (“Kinoteka”, 19 sati) slove za ponajbolje recentne “kratkiše”. Hvaljen je i izraelski film “Pokraj nje” Asafa Kormana, tempiran u “Kinoteci” odmah nakon “Manjače”.

Ipak, atrakcija dana nesumnjivo je večerica projekcija (“Bačvice”, 21.30) srpsko-hrvatske koprodukcije “Ničije dijete” Vuka Ršumovića, ovjenčane trima nagradama na prošlom filmskom festivalu u Veneciji, na kojoj će biti prisutni mladi glavni glumac Denis Murić i direktor fotografije Damjan Radanović. Film se temelji na istinitoj priči o dječaku koji proživljava krajnje atipično djetinjstvo.

Festival mediteranskog filma Split


SUBOTA, 6.6.

Drugog dana festivala program u Kinoteci otvara 9-minutni "Dan Marjana" Igora Jelinovića, nakon kojeg slijedi francuska mini serija "Mali Quinquin" Bruna Dumonta, koju je New York festival usporedio sa serijom Twin Peaks. Večernji program u ljetnom kinu Bačvice otvara "Daddy Issues" Judite Gamulin, a film koji će obilježiti subotu na FMFS-u je "Nova prijateljica", neobična zabavna priča o ljubavi, gubitku i identitetu, francuskog redatelja François Ozona.

PETAK, 5.6.

U petak je u rasprodanim “Bačvicama” otvoren 8. Festival mediteranskog filma Split. Splićani i njihovi gosti ponovno su razgrabili ulaznice, potvrdivši još jednom da je FMFS najomiljenija kulturna manifetacija u Dalmaciji.

Festival mediteranskog filma Split

Povezani članci

Who's Online

We have 187 guests and no members online