Božićna poruka nadbiskupa Barišića

Splitsko-makarski nadbiskup dr. Marin Barišić predstavio je svoju božićnu poruku u subotu 20. prosinca u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu. Nadbiskup je stavio naglasak na obitelj te ističe poteškoće s kojima se, poput Isusa i Marije, susreću obitelji danas. "Kolike li samo sličnosti i prepoznatljivosti Marije i Josipa u današnjima obiteljima! No, obitelj nikada nije bila bez poteškoća, i čini se da je danas najugroženija. Sve je manje novih obitelji, u porastu su urušene i manje je otvorenosti životu. Tolikim majkama 'Marijama' zatvaraju se vrata radnog mjesta i vrata podstanarstva jer trudne očekuju rođenje svoga djeteta. Toliki 'Josipi', da bi izbjegli opasnost siromaštva i zaštitili svoju obitelj, zbog gospodarskog izgnanstva bježe u 'Egipat'. A znamo da se budućnost domovine gradi od domova obitelji". Naglasio je kako obitelj ima nezamjenjivo mjesto u društvu i u Crkvi te da put budućnosti čovječanstva ide kroz obitelj...

Božićna poruka nadbiskupa Barišića

Izvor: IKA

"Sva društva, politike i zakonodavstva, gospodarstva, investicije koje ne vide i ne drže do obitelji, nemaju budućnosti. Obitelj nije samo izvor života i temelj zajedništva, nego ona ima i svoje značajno mjesto u Božjem planu odgoja i spasenja svijeta.

Značenje i veličinu obitelji ne možemo iscrpsti anketama niti sociopsihološkim analizama. Obitelj ima svoje bogatstvo sakramentalne, teološke, božanske dimenzije. Samo obitelj može biti izlaz iz posthumanizma ili još gore opasnosti, kako je neki nazivaju, transhumanizma svijeta i društva, sa golemim znanjem, ali bez srca i ljubavi; opasnosti gdje bi društvo moglo postati jedna globalna farma".

sveta obitelj

Upitao se, ako nam je obitelj razbijena, manje vitalna i solidarna, kakva nam je budućnost i na kakvom smo uopće putu? Smatra da je to opravdano pitanje jer neke činjenice se ne mogu prikriti: sve veća nezaposlenost, stanje u kojem mladi ne uspijevaju naći posao, gube ga i oni koji su ga imali, mala ili nikakva primanja tolikih obitelji, krediti – kamate, sve veće i šire siromaštvo.

Zaključio je da nije to samo posljedica objektivnih okolnosti, već prije rezultat transformiranog Heroda, neljudskosti, egoizma, nepravde, gramzljivosti, pohlepe, kriminala - malog i organiziranog, zaobilaženje pravih problema, s površnim temama i zabavnim igrama.

Na kraju, pozvao je sve vjernike da se pridruže Božiću te zaštite obitelj materijalno i moralno.

božić"Obitelj je Božji dar koji rađa čudesne odnose darovanosti, sebedarja, požrtvovnosti, besplatnosti. Betlehemsko Dijete daruje nam mir koji nas osposobljava na pomirenje, uvodi nas u radost solidarnosti, daje nam srcem vidjeti bližnje u potrebi. Božić se ne zatvara u oazu idealne obitelji, već je čini glasnikom i svjedokom humanosti društva i svijeta. Obitelj je svijet u malom, put i obnoviteljska snaga svih većih zajednica društva i svijeta.

Obitelj unosi nove odnose u društvo jer se ona sama ne temelji na dominaciji jačega, već na pažnji i ljubavi prema najpotrebnijima. Savršena, idealna obitelj je utopija. No, u svakom slučaju, obitelj je eu-topos, što znači dobro mjesto, najbolje mjesto, i to ne samo rađanja života i temelja društva, nego i sveto mjesto slavlja Božića.

S molitvom Betlehemskom Djetetu da blagoslovi sve obitelji, društvo i čitav ljudski rod te da svi ljudi dožive ljubav i osjete radost Kristova rođenja, nadbiskup je svima zaželio sretan Božić i blagoslovljenu Novu 2015. godinu.

Povezani članci

Who's Online

We have 158 guests and no members online