Krilo Jesenice: 'Emanuel' nosi dušu 'Karlovca'

putnički krstaš Emanuel Krilo JeseniceUz trogirsku rivu često je privezan mali krstaš Emanuel”, brod koji je punih 40 godina pod imenom “Karlovac” povezivao dalmatinske i kvarnerske otoke s kopnom. S prepoznatljivom bijelom bojom, koju je “nosio” i tijekom plovidbe pod zastavom “Jadrolinije”, “Emanuel” danas ugošćuje brojne turiste na kružnim putovanjima Jadranom. Brod je već nekoliko godina u vlasništvu obitelji Rakuljić iz Krila Jesenice, odnosno njihove tvrtke “Orsab”. Priča o “Emanuelu” počinje davne 1955. godine na navozu splitskog škvera...

SEDMA KORA

Krilo Jesenice: Brod "Emanuel" nosi dušu "Karlovca"

Tekst i foto: Joško Brešan / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Priča o “Emanuelu” počinje davne 1955. godine na navozu splitskog škvera od kojeg je “Jadrolinija” naručila tri putničko-teretna broda, kapaciteta 300 putnika i 11 tona tereta. Prvi je u “bijelu flotu” usplovio upravo “Karlovac”, a ubrzo i njegovi blizanci “Ozalj” (do 1991. “Valjevo”) i “Tijat” (do 1997. “Ohrid”) koji i danas održavaju putničke pruge u šibenskom i lošinjskom akvatoriju.

To su brodovi od 73,6 metara dužine i sedam metara širine, opremljeni “Sulzerovim” strojevima od 336 kilovata koji su omogućavali razvijanje brzine od 12 čvorova. Za usporedbu s današnjim uvjetima rada, posadu je tada činilo čak 36 pomoraca.

Nekadašnji 'Karlovac' u Splitu

Na “Karlovcu” se početkom 90-ih dogodila havarija stroja, pa je dugo bio u raspremi u Cresu. “Jadrolinija” ga je 1995. godine prodala tvrtki “Diomis” kao staro željezo i dugo je bio privezan uz lukobran lučice u splitskom Spinutu. Tu je brod dočekao 2003. godinu i tegljenje u jedan turski škver gdje je trebala biti obavljena temeljita rekonstrukcija.

Uz mnoštvo drugih izmjena, tijekom remonta i preinake u putničku jahtu ugrađen mu je i novi glavni stroj “Volvo Penta”, snage 404 kilovata, koji omogućava plovidbenu brzinu od 12 čvorova.

Budući da je tursko brodogradilište u međuvremenu bankrotiralo, radovi su dovršeni 2006. godine u Splitu, a brod je ponio ime “Emanuel”. Od tada je počeo ploviti na kružnim putovanjima Jadranom gdje može ukrcati 36 putnika u 18 luksuznih kabina o kojima skrbi sedam članova posade.

putnički krstaš Emanuel pred rivom u Trogiru

Povezani članci

Who's Online

We have 288 guests and no members online