Dugoratska rugalica: Preživite li u svojoj sirotinji, javite se za školske knjige

Nakon što je Slobodna Dalmacija već objavila vijest o bizarnom načinu sufinanciranja školskih knjiga u režiji Grada Omiša - za nastavu koja je odavno počela, potrebiti đaci, djeca iz siromašnijih obitelji, knjige će, podsjetimo, dobiti otprilike za Božić - red je bio zaviriti i u najbliže omiško susjedstvo, odnosno u općinu Dugi Rat. A tamo, shvatili ste već čim pišemo ovaj tekst, stanje je još bizarnije... Uglavnom, u Dugome Ratu ne samo da su debelo kasnili s natječajem za pomoć pri kupnji školskih knjiga, nego još uvijek nemaju pojma ni koliko novca potrebite obitelji mogu dobiti ...

DUGORATSKA RUGALICA

Općinska odluka o dodjeli jednokratne novčane pomoći prepuna je bizarnosti

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Općinsko vijeće, naime, donijelo je odluku o - citiramo - “dodjeli jednokratne novčane pomoći za nabavku školskih knjiga za učenike osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2014./2015. učenicima s područja općine Dugi Rat”.

Socijalno vijeće, nastavlja se u obavijesti učenicima i njihovim roditeljima, razradilo je kriterije dodjele subvencija, dok će se iznos subvencija, opet citiramo, “definirati nakon što se obrade svi zahtjevi”. A zahtjevi se, i ovo je, na žalost, citat, “primaju do, 26. rujna”.

Kriteriji koje je potrebno zadovoljiti, bla, bla, bla...

Uglavnom, shvatili ste, u Dugome Ratu ne samo da su debelo kasnili s natječajem za pomoć pri kupnji školskih knjiga, nego još uvijek nemaju pojma ni koliko novca potrebite obitelji mogu dobiti.

Ali, eto. najvažnije je da su oni, vrli duguratski oci, socijalno osjetljivi, i da brinu - zar je itko u to sumnjao?! - o svojim siromašnim sumještanima.

Pravo na subvenciju - a tu smo vam informaciju, ako ste baš toliko nesretni da novčano ovisite o Općini kojoj bi jedino Baukove škare mogle pomoći, dužni pružiti - ostvaruje se za treće i svako sljedeće dijete u obitelji u kojoj najmanje troje djece pohađaju osnovnu ili srednju školu.

Zatim, za svako dijete koje pohađa osnovnu ili srednju školu kojem su oba roditelja nezaposlena ili ako je samohrani roditelj, staratelj ili udomitelj nezaposlen, te za svako dijete koje pohađa osnovnu ili srednju školu a čiji roditelji, staratelji ili udomitelji primaju pomoć Centra za socijalnu skrb.

Kako bi ostvario pravo na pomoć u nabavi školskih knjiga, podnositelj zahtjeva, domišljato se navodi na kraju obavijesti. mora imati podmirene sve svoje obveze prema Općini Dugi Rat.

A kako će ih podmiriti ako je podnositelj zahtjeva pripadnik stranke sirotih - kao što sigurno jest, jer mu inače ova pomoć ne bi ni bila potrebna - nije objašnjeno.

Povezani članci

Who's Online

We have 135 guests and no members online