Crtica o sučeljavanju..

REAKCIJE NA DEBATU

Velimir Šonje: Ovo su dva lidera koja predvode vojske aspiranata na porezni novac

Ekonomski vid jučerašnje debate komentirao je ekonomski analitičar iz tvrtke Arhivanalitika, Velimir Šonje. U nastavku donosimo njegovu objavu.

“Bila je ovo fiskalno najodgovornija debata u povijesti hrvatske politike. Puno priče o porezima, o tome što će se i koliko smanjivati, čak se govorilo i o nekim procjenama učinaka. Relativno malo se govorilo o nekim novim obećanjima koja bi koštala zlata. Iz moje čistunske perspektive falilo je još više brojki, pogotovo o tome što će se rezati na rashodnoj strani ako se želi smanjivati porezna opterećenja. No, sve skupa, ovo je donedavno bilo nezamislivo.

Ali, ne zavaravajmo se. Svima je promaknulo da riječi privatizacija nije bilo ni u tragovima. Gledali smo dva lidera koji predvode vojske aspiranata na državnu imovinu i državna poduzeća, a ispitivao ih je treći, visokopozicionirani “dužnosnik” (novinar) u jednom državnom poduzeću. Naravno da ih HRT nije pitao ništa o parafiskalnim nametima, efikasnosti državnih poduzeća, uhljebljivanju, outsourcingu i o tome kako državnu imovinu izvući ispod šapa političara i birokrata. HRT-ov DNK je programiran da tako nešto ne pita, malo je nezgodno.

Iz te perspektive, uz sve pohvale za civiliziranost aktera, profesionalnost voditelja i iskorak koji je učinjen u dijelu porezne politike, bila je ovo velika pobjeda SDPHRTHD. Za na planu očuvanja vlasničko-kontrolnog statusa quo kojim partitokracija guši Hrvatsku (plus još neke nedotaknute teme poput reforme pravosuđa i javne administracije, ali ajde, nećemo cjepidlačiti)”, napisao je Šonje na svom Facebook profilu.

Povezani članci

Who's Online

We have 285 guests and no members online