HVIDR-a Omiš: Škaričić i Franić su bili časni branitelji

HVIDR-a OmišPrije nekoliko dana g. Petar Pocrnja iz Novih Sela je u svoje ime ili u ime Udruge branitelja Domovinskog rata Omiš Nova Sela, kojoj je predsjednik, prijavio MUP sumnje o tome da su aktualni omiški gradonačelnik i saborski zastupnik HDZ-a Ivan Škaričić i Ivica Franić, bivši načelnik omiške policije, lažirali svoj ratni put kroz Omišku bojnu, a danas je na te sumnje priopćenjem reagirala i Udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Omiš, čijeg člana Pocrnja spominje kao izvor informacija. HVIDR-a Omiš je, nakon što je te tvrdnje i sam Ivan Škaričić nazvao lažima, te ih opovrgnuo, njihovog autora, Petra Pocrnju, kazneno prijavila MUP zbog objave neistinitih informacija i objeda. Njihovo priopćenje, odnosno demantij članka "Ivan Škaričić i Ivica Franić lažirali ratni put kroz Omišku bojnu?" objavljenog na našem portalu dana 17. svibnja 2011., prenosimo u cijelosti u nastavku  ...


HVIDR-a OMIŠ PRIJAVILA PETRA POCRNJU ZBOG ŠIRENJA NEISTINA

Iz Udruge Hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Omiš (HVIDR-a Omiš) stiglo nam je priopćenje, odnosno demantij članka "Ivan Škaričić i Ivica Franić lažirali ratni put kroz Omišku bojnu?" objavljen na našem portalu dana 17. svibnja 2011.

Demantij prenosimo ovdje u cijelosti.
 

Škaričić i Franić su bili časni branitelji

HVIDR-a Omiš

Piše: Ranko Pandža / HVIDR-a Omiš
Izvor: HVIDR-a Omiš
Foto: DalmacijaNews.com

Udruga HVIDR-a Omiš utemeljena je 1992. godine, a okuplja hrvatske branitelje invalide Domovinskog rata i po članstvu i organiziranosti jedna je od značajnijih braniteljskih udruga na području bivše općine Omiš. Uz bok su joj i Udruga roditelja poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, UHBDDR-a ogranak Kučiće, a odnedavna i Udruga veterana 114. brigade HV. U okviru svojih mogućnosti Udruga HVIDR-a Omiš, osim invalidima Domovinskog rata, pruža sve potrebne usluge i svim hrvatskim braniteljima sa područja svog djelovanja.

Udruga HVIDR-a ima svoje legitimne predstavnike koji jedini imaju pravo istupa i davanja informacija javnosti u njeno ime, a to su predsjednik gosp. Ranko Pandža i dopredsjednik gosp. Zlatan Bašić.

Gospodin Petar Pocrnja u svoje ime ili u ime svoje Udruge branitelja Domovinskog rata “Omiš” Nova Sela izišao je u javnost objedama prema trećim osobama pozivajući se na navodne informacije iz naše Udruge, odnosno spominjući kao izvor informacija gosp. Antu Banovića kao našeg predstavnika. Gospodin Ante Banović dugogodišnji je član HVIDR-e i naš volonter. Vrlo mu je dobro poznata komunikacija sa pravnim ili fizičkim osobama. Osobno nije nikakvu informaciju dao gosp. Petru Pocrnji, temeljem koje je isti istupio u javnosti.

U svojim istupima putem javnih medija ili profila svoje Udruge na Facebook-u gospodin Petar Pocrnja javno poziva pripadnike 114. brigade HV da se o predmetnom očituju. Naime riječ je o dvije ugledne osobe iz našeg grada sa istinskim zaslugama u obrani i u Domovinskom ratu ili kao pripadnika postrojbi HV ili kao javnih dužnosnika. Nadalje, gospodin Petar Pocrnja poziva se na podatke iz Registra hrvatskih branitelja objavljenog na internetskim stranicama koji je nepotpun, nedorečen i pun manjkavosti i nije relevantan niti zakonski pokazatelj, jer je sama objava nezakonita. A najmanje, da se temeljem istog (Registra) provodi neprimjerena i nemoralna hajka na bilo koga.

Udruga HVIDR-a Omiš raspolaže točnim podacima o svojim članovima i samo na zakonom utvrđen način može iznositi podatke.

Ne umanjujući doprinos gospodina Petra Pocrnje koji je bio sudionik Domovinskog rata i pripadnik 114. brigade HV (podatci poznati MORH-u) želimo upozoriti cjelokupnu javnost da je isti svojim istupima prevršio mjeru ukusa, odgoja i morala, te nanio štetu našem volonteru i samoj Udruzi, te sa potpunom moralnom, materijalnom i krivičnom odgovornošću tvrdimo da niti jedan podatak koji spominje ili bi eventualno spominjao u svojim daljnim istupima gospodin Petar Pocrnja, u svoje osobno ime ili u ime svoje Udruge, nije dobio od nas.

Udruga kojoj je na čelu gospodin Petar Pocrnja registrirana je na adresi Nova Sela, Blato n/C i nalazi se u Registru hrvatskih udruga. Osim navedenog gospodina nije nam poznat niti jedan član Udruge. Od svog osnutka spomenuta Udruga nije sudjelovala ni u kakvim aktivnostima braniteljskih udruga sa područja Grada Omiša, niti je ostvarila bilo kakvu suradnju s ostalim Udrugama. Kakva je svrha njenog osnivanja, postojanja i „djelovanja“ nije nam poznato i ne doživljavamo je kao jednu od udruga iz braniteljskog miljea.

Stoga smo, zbog nečasnih radnji, prema imenovanom gospodinu podnijeli zahtjev MUP-a RH za pokretanje istrage poradi počinjena kaznenog djela objave neistinite informacije i objede.

Slobodni smo Vas upozoriti da bilo kakvo daljnje prenošenje lažnih informacija i objeda nećemo tolerirati i biti ćemo prisiljeni medij ili osobu tužiti.

Ja, osobno, kao dragovoljac Domovinskog rata i predjsednik Udruge HVIDR-a Omiš nikada nisam osporio braniteljski status spomenute gospode. Osobno smo surađivali tijekom Domovinskog rata.

Naravno, iako sasvim čisti u ovom slučaju, ispričavamo se osobama koje se spominju u objedama gospodina Petra Pocrnje, kao časnim, moralnim i odgovornim ljudima.


U Omišu, 20. svibnja 2011. godine

Povezani članci

Who's Online

We have 650 guests and no members online