Iz Regije..

Biskup Uzinić u Omišu: Ne smijemo šutjeti..

procesija na fošalu omišZbog čuvanja ispovjedne tajne sveti Ivan Nepomuk u četrnaestom je stoljeću mučen i utopljen u rijeci Vltavi. Danas bismo od njega trebali učiti kako šutjeti te na taj način bolje čuti ne samo Boga, nego i naše bližnje kojima je ugroženo ljudsko dostojanstvo. Ipak, postoje trenuci kada moramo dignuti svoj glas i kada, koristeći sva zakonska sredstva i uvažavajući različitost drugih pazeći da se iz žrtve ne pretvorimo u agresora, moramo reći ne. Pa tako ne smijemo šutjeti ni danas kada se najavljuje zakon o medicinski pomognutoj oplodnji, štoviše, moramo mu se glasno suprotstaviti. Riječi su to msgr. Mate Uzinića, dubrovačkoga biskupa rodom iz Dubrave koji je jučer predvodio procesiju i koncelebriranu misu povodom Dana Omiša i blagdana svetog Ivana Nepomuka, sveca zaštitnika grada na ušću Cetine ...

ODJECI S MISE ZA BLAGDANA SVETOG IVANA NEPOMUKA

Biskup Mate Uzinić u Omišu

Ne smijemo šutjeti..

omiški gusari

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Uzinić se u propovijedi pred više od tisuću vjernika osvrnuo i na druge društvene aktualnosti, pa je šutnju proglasio nepoželjnom i u slučaju hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača koji su, kako je rekao, žrtve političkoga procesa kojim se želi izjednačiti krivnja za posljednji rat na ovim prostorima.

- Svjedoci smo oživljavanja povampirenih sablasti prošlosti koje bi opet željele posijati sjeme zla - naglasio je biskup Uzinić, dodajući kako u Hrvatskoj, kada je riječ o broju žrtava s konca Drugog svjetskog rata, vlada zavjera šutnje zbog čega postoji potencijalna opasnost da nam se prošlost ponovi.

Istraživanja su, tvrdi msgr. Uzinić, pokazala kako je u dosadašnjoj povijesti kršćanstva 40.000.000 ljudi na ovaj ili onaj način bilo mučeno, od čega znatan broj otpada na XX. stoljeće. A jedina im je krivnja bila što su pripadali drugoj rasi ili drugoj klasi.

- Među tim mučenicima nalaze se i žrtve Jasenovca, pokolja u Gatima i Docu, ali i žrtve Bleiburga, Križnoga puta, kao i oni što su, dok je rat još trajao, ubijani, primjerice, po Mosoru i na Daksi. Te tragedije su pretvorene u mitove jer do danas o njima ne znamo pravu istinu - zaključio je biskup Uzinić.

ivan škaričić

Škaričić: Projekti koji bi Omiš od grada mogućnosti trebali pretvoriti u grad budućnosti

Povodom Dana grada i blagdana svetog Ivana Nepomuka jučer je u Omišu održana i svečana sjednica Gradskoga vijeća na kojoj su, uz pjesmu klape 'Puntari, dodijeljena javna priznanja zaslužnim građanima.

Gradonačelnik Ivan Škaričić govorio je o projektima koji bi Omiš od grada mogućnosti trebali pretvoriti u grad budućnosti, a s pozornošću su ga, između ostalih, slušali i zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Ante Urlić, splitsko-dalmatinski dožupan Luka Brčić, splitska dogradonačelnica Anđelka Visković, gradonačelnik Solina Blaženko Boban te gosti iz crnogorskoga grada Tivta.

Prije same sjednice, polaganjem vijenaca na središnjem križu na gradskom groblju te na spomeniku poginulim hrvatskim braniteljima, odana je počast palim borcima za domovinu.

procesija kroz omiš

Povezani članci

Who's Online

We have 370 guests and one member online

  • admin