Obilježena stogodišnjica pobune bokeljskih mornara i smrti Mate Brničevića

Prije nekoliko sati navršilo se puno stoljeće od zore nad Bokom Kotorskom. Na škaljarskoj padini, pred streljački vod izvedena su četvortica mladića: František Raš, mornarički vodnik  iz Češke, Anton Grabar, mornar  iz Poreča, Jerko Šižgorić, topnik sa Žirja i Mate Brničević topnički nišandžija iz Jesenica, vođe pobune mornara 2018. u Boki Kotorskoj, najvećoj pobuni mornara na ovim prostorima.
A kako je sve počelo…?

Mate Brničević. stota obljetnica smrti

20.11.1891.g. u Krugu, Gornje selo, župa Jesenice, rodio se u siromašnoj obitelji Ante Brničevića i majke Matije, rođene Kalebić, sin prvijenac i po staroj navadi dobio je ime Mate, po djedu Matiji.

Pučku školu je pohađao u Jesenicama , jer je škola u Krugu izgrađena tek 1907.god. Kao seljačko dijete morao je s ocem ići raditi u polje, da bi se preživjelo.

U 15. godini roditelji su ga , po nagovoru Don Frane Ivaniševića, uputili u Trst, da se zaposli u jednoj gostioni brojnih Jeseničana koji su svoje vino prodavali u "oštarijama".

Nakon 2 godine vratio se je kući i zaposlio kao običan radnik u tvornici "Sufid", koja je u međuvremenu podignuta u Dugom Ratu i proizvodila karbid i cijanamid.

No ubrzo je izbio 1. Svjetski rat i 1914.god. Mate je pozvanu austro-ugarsku mornaricu. Služio je na vojnom brodu "GEA"  u Boki Kotorskoj, kao prvi nišandžija na topu i na toj dužnosti je ostao sve do izbijanja pobune mornara. Tada je u Boki Kotorskoj bilo preko 6.000 mornara, pripadnika 11 nacionalnosti, 11 različitih jezika, ali su se ujedinili u pobuni protiv loših uvjeta života, loše prehrane na brodovima i odnosa časnika prema mornarima.

To je bila i ostala najveća pobuna mornara na ovim prostorima.

Mate je bio organizator pobune na brodu "Gea". Pobuna je izbila 1. veljače 1918. godine pucnjem sa najvećeg broda Sankt Georg i vrlo brzo je 40-ak brodova podiglo crvene i bijele  zastave: crvene kao simbol pobune, a bijele kao apel za mir i okončanje rata.

Mate je ispalio topovsku granatu na krstaricu "Novaru", brod koji nije htio istaknuti crvenu zastavu u znak solidarnosti sa pobunjenicima. Predlagao je da pobunjena flota odmah isplovi iz Boke. Njegov savjet nije prihvaćen, a dva dana kasnije pred Boku su doplovili brodovi iz Pule i tako je neodlučnost ostalih zavjerenika upropastila ovaj jedinstveni pothvat...

Slijedila su masovna hapšenja mornara, optuženo ih je 386. Prijeki sud u Kotoru morao je okončati proces u 72 sata tako da su osuđeni praktički bez procesa i prava na dostojnu obranu.

Četvorica vođa pobune su strijeljani u Škaljarima u 7 sati ujutro, ali i sama egzekucija je morala biti 3 puta naređena i ponovljena, jer su mornari - izvršitelji odbijali izvršenje komande i jedan mornar se onesvijestio.

U rano jutro pred smaknuće Don Niko Luković, koji je  bio s pobunjenicima, izjavio je da mu je Mate, na ispovijedi mirno i sabrano rekao: “Ne žalim što sam učestvovao u pobuni. Ne žalim što sam osuđen na smrt, jer smatram da će naša smrt donijeti bolji život našem narodu“

Ljudi ovih prostora uvijek su bili ponosni sudionici povijesti, a samo pravi junaci su je i stvarali.

Mate Brničeviću, neka ti je laka jesenička  zemlja.
 

obilježavanje stote obljetnice junačke smrti Mate Brničevića
 

ŽRTVA OTETA ZABORAVU

Izvor: Savez za Poljica

Čini se da naše zanimanje za junačka djela bez obzira na žrtvu blijedi srazmjerno protoku vremena, što potvrđuje i današnje obilježavanje stote obljetnice junačke smrti Mate Brničevića (1891.-1918.) na groblju Sustipan u Jesenicama. I dok Jesenice ne pamte sprovoda kakav je bio 1923. kad su se Matine kosti sahranjivale u rodnu mu grudu, današnji potomci istih za Matinu žrtvu uglavnom ne mare, pa čak ni oni što ih s njime povezuje kruh sa sedam kora. Reklo bi se, o tempora, o mores!

obilježavanje stote obljetnice junačke smrti Mate Brničevića

No zato su čast ove postojbine brodara i pomoraca ovoga puta obranili članovi udruga Tvornica i Jesenice predvođeni Anom Brničević i Jurom Tomašem Bajsom, zatim čelnici općine Dugi Rat na čelu s načelnikom Jerkom Roglićem, mjesni župnik don Tomislav Bašić te napose učenici i nastavnici OŠ Jesenice koji su, potpomognuti voditeljicom Ivanom Župa, izveli prigodni program podsjetivši usput svojim poetskim recitalima na drugog velikog Jeseničanina, Dragu Ivaniševića, čiji je jučerašnji rođendan također prošao u tišini.

obilježavanje stote obljetnice junačke smrti Mate Brničevića

Malobrojni nazočni štovatelji žrtve Mate Brničevića mogli su tako ipak zadovoljni razići se svojim kućama jer su barem oni najmlađi srcem i dušom odali poštu ovom čestitom i hrabrom čovjeku.

obilježavanje stote obljetnice junačke smrti Mate Brničevića

obilježavanje stote obljetnice junačke smrti Mate Brničevića

obilježavanje stote obljetnice junačke smrti Mate Brničevića

Povezani članci

Who's Online

We have 313 guests and no members online