Što će nam obavezna srednja škola?

obrazovanjeOdluke i inicijative bivšeg ministra Dragana Primorca nisu sve bile krasne ili pametne, no, imao je i vrlo pametnih inicijativa - obavezna srednja škola jedna je od rijetkih njegovih inicijativa koje podržavam. Država je ta koja iz tog začaranog kruga treba iščupati djecu i "prisiliti" ih na nastavak školovanja, što zakonima, što poticajem i olakšicama. Želimo li djeci pružiti čim bolju budućnost u 21 stoljeću, ne možemo u njih ulagati bolje nego kroz edukaciju. Uložiti u njihovo obrazovanje, kako bi sutra mogli naći kvalitetnija radna mjesta i obavljati stručnije poslove - ulaganje je u njih, u njihove obitelji, ali i u prosperitet države same. Svaka kuna koja se uloži u školstvo danas vraća se sutra - sa bogatim kamatama. Program obaveznog srednjoškolskog obrazovanja nema mane. Osim jedne - košta! No, sjetimo li se koliko nas koštaju sve one silne gluposti na koje vlast baca novac... ispadne kako je nekome u interesu da narod bude čim gluplji i neobrazovaniji ...


ZAGLUPLJUJ, PA VLADAJ!

U obranu Dragana Primorca

Odluke i inicijative Dragana Primorca nisu sve bile krasne ili pametne, no, imao je i vrlo pametnih inicijativa

Piše: Radoslav Dejanović / Monitor.hr
Izvor: Monitor.hr


Odluke i inicijative bivšeg ministra Dragana Primorca nisu sve bile krasne ili pametne. No, imao je Primorac i vrlo pametnih inicijativa - obavezna srednja škola jedna je od rijetkih njegovih inicijativa koje podržavam, ali to je tako dobra ideja da sam spreman u potpunosti stati iza nje.

Primorac

Obavezna srednja škola za sve zapravo je vrlo, vrlo jednostavna ideja. Ne treba puno razmišljanja da se čovjek tako nečega dosjeti. No, u toj svojoj jednostavnosti krije se jedan dubok, temeljit mehanizam koji bi nam itekako mogao pomoći da kao društvo sutra budemo bolji, napredniji i u krajnjoj liniji - bogatiji.

Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2001. godine, u Hrvatskoj je živjelo 69.777 nepismenih osoba, što je činilo 1.8% populacije, odnosno, u grupi od stotinjak osoba prosječno dvije su nepismene.

I to na pragu 21. stoljeća.

Druga, također nedobra statistika kaže kako je više- i visokoobrazovanih osoba bilo gotovo 12%. Osoba sa završenom srednjom školom bilo je nešto više od 47% i to je pojedinačno najveća skupina.

Država je ta koja iz tog začaranog kruga treba iščupati djecu i "prisiliti" ih na nastavak školovanja, što zakonima, što poticajem i olakšicama. Država treba uložiti u siromašnu djecu, jer time ubija dvije muhe jednim udarcem: povećava educiranost populacije, a dugoročno i sve te obitelji izvlači iz siromaštva.

obrazovanjeŽelimo li djeci pružiti čim bolju budućnost, ne možemo u njih ulagati bolje nego kroz edukaciju

Obasipati ih socijalnom pomoći pomaže da ne budu gladni, ali to je dijeljenje ribe - neće ih naučiti da pecaju sami; ergo, morat ćemo im cijeli život dijeliti ribu (pa vi recite što je jeftinije).

Uložiti u njihovo obrazovanje, kako bi sutra mogli naći kvalitetnija radna mjesta i obavljati stručnije poslove - ulaganje je u njih, u njihove obitelji, ali i u prosperitet države same. Svaka kuna koja se uloži u školstvo danas vraća se sutra - sa bogatim kamatama.

Najzad, u vremenu opće debilizacije društva, kada i oni manje i oni više obrazovani masovno uživaju u zaglupljivanju sapunicama, slavnim a ni po čem poznatim osobama, aferama korupcijske naravi, eklatantnim primjerima kako neznanje, nestručnost i nesposobnost dovode do teških posljedica i naravno nevjerojatnim prizorima iz Sabora - država mora djelovati u smjeru pružanja što šireg obrazovanja što većem broju ljudi.

Obrazovana osoba širokih pogleda na svijet teže će nasjesti na prazne priče i predizborna obećanja. Manje je vjerojatno da će život provesti zavaljena na kauč pred TV ekranom.

Vjerojatno će imati i više potrebe za građanskom inicijativom, pokušat će promjeniti nešto umjesto da samo kuka kako ništa ne valja i čeka državu da za nju riješi sve probleme.

Najzad, bit će produktivnija, stvarat će više vrijednosti.

Program obaveznog srednjoškolskog obrazovanja nema mane. Osim jedne - košta

No, sjetimo li se koliko nas koštaju sve one silne gluposti na koje vlast baca novac... ispadne kako je nekome u interesu da narod bude čim gluplji i neobrazovaniji.

Uostalom, neka košta! Obrazovanje je oduvjek bilo skup sport - pitajte samo presretne roditelje u redovima pred knjižarama.

studenti
Mladost


Primorčeva ideja je dobra, dapače izvrsna. Ona možda ne bi dala rezultate već sutra (pa ni do kraja mandata i novih izbora), ali dugoročno bi mogla zaista transformirati ovo društvo i povući ga u jednom vrlo pozitivnom smjeru i nekoj ljepšoj budućnosti.

Nažalost, odlaskom Primorca ostala je ekipa koja niti može razumjeti, niti želi provesti njegovu ideju. Dapače, čini se kako se i posebno trude učiniti naciju što zatupljenijom

Obrazovanje? Može, ako želite, evo izvolite - platite školarinu, platite knjige, platite olovke i gumice.

Nemate novca? U tom slučaju, dragi roditelji, sirotinja ste vi, sirotinja će ostati i vaša djeca.

Što će vama škola?

 

Povezani članci

Who's Online

We have 124 guests and no members online