Omiška profesorica na stručnom usavršavanju na Malti o uključivanju inovativnih metoda poučavanja u nastavi

Stučno usavršavanjeSrednja škola "Jure Kaštelan“ Omiš sudjelovala je u aktivnostima stručnog usavršavanja  potprograma Comenius u sklopu Programa za cjeloživotno učenje Agencije za mobilnost i programe Europske unije. Profesorica hrvatskog jezika i književnosti Milena Popović, djelatnica škole, sudjelovala je na Comenius stručnom usavršavanju pod nazivom "Intercultural competence through an effective communication in an European teaching and learning environment" koje se održalo u Sliemi na Malti od 23. lipnja 2013. do 28. lipnja 2013. u organizaciji nizozemske organizacije Quarter Mediation. Usavršavanje je bilo organizirano u obliku predavanja i radionica u kojima su sudionici aktivno sudjelovali, a za ciljeve je imalo promicanje i primjenu primjera dobre prakse koji se temelje na uključivanju inovativnih metoda poučavanja u nastavi kazališne, likovne, glazbene i plesne umjetnost, sporta te informacijske i komunikacijske tehnologije (ICT) pri čemu je osobit naglasak bio na promicanju svijesti o europskoj dimenziji obrazovanja ...

COMENIUS

Omiška profesorica na stručnom usavršavanju na Malti o uključivanju inovativnih metoda poučavanja u nastavi

Izvor: Srednja škola "Jure Kaštelan" Omiš

Sudionici su kroz praktičnu nastavu upoznati s inovativnim metodama učenja i poučavanja, uz primjenu interaktivnih, interdisciplinarnih te nekonvecionalnih metoda rada u nastavnom procesu.

Tijekom edukacije sudionici su  posjetili Osnovnu školu Williama Bakera u Gudji te malteško Veleučilište umjetnosti, znanosti i tehnologije u Paoli  čime im je bio omogućen detaljan uvid u organizaciju malteškog školskog sustava, koji se uglavnom oslanja na britanski model školovanja.

Sudionici su posjetili i najznačajnije povijesne znamenitosti otoka Malte, Goza i Comina kako bi upoznali povijesnu i kulturnu baštinu zemlje domaćina.

Malta

Ono što je ponajviše začudilo sudionike usavršavanja jest činjenica kako se na Malti djevojčice i dječaci školuju odvojeno. Tek je posljednjih godina započela integracija učenica i učenika u ista razredna odjeljenja.

Također je specifičnost malteškog obrazovnog sustava nepostojanje ustanova koje su u europskim školskim sustavima poznate kao jaslice i vrtići. Tek se od ove godine na Malti školuje prva generacija odgojiteljica, a država kreće u izgradnju objekata namijenjenih odgoju i obrazovanju najmlađih stanovnika Malte.

Zadnjeg dana stručnog usavršavanja sudionici su trebali prezentirati vlastite primjere dobre prakse. Profesorica Popović prezentirala je rad dramske skupine "Individulaci" Srednje škole „Jure Kaštelan“ Omiš, kojoj je voditeljica, pripremivši kratki film o njihovoj predstavi "Vratilov San ivanjske noći" koju su ove godine uprizorili za Dan škole kao i za Dan Grada Omiša.

Povezani članci

Who's Online

We have 370 guests and no members online