Početnica zajedničkog djelovanja

Obrazovanje možemo unaprijediti i iz sasvim drugog kuta gledanja - odozdo. Direktno, u učionicama, sadržajnim i metodološkim promjenama učenja u školama. Upravo u tu svrhu zajedničkim radom neformalne grupe "Direktna demokracija u školi" i vizualne umjetnice Andreje Kulunčić nastala je multimedijalna umjetničko-edukativna instalacija kolektivnog autorstva "Početnica zajedničkog djelovanja". U sklopu projekta Početnica osmišljena je i web stranica Početnica.org koja služi kao dio alata za (samo)organiziranje, kao mjesto informiranja o različitim samoorganiziranim grupama i njihovim aktivnostima, te svakako kao mjesto na kojemu svi zainteresirani mogu sudjelovati u rastu i razvoju samog projekta ...

OBRAZOVANJE

Piše: Martina Salvaro  / H-alter

"Svaki učitelj koji voli svoj posao vidi niz nedostataka u ovom 'učenju' koje se svodi na reprodukciju, na upamćivanje mnoštva često nepovezanih činjenica. I najgore je što učenici ne vole školu, jer se u njoj gotovo nikada ne zabavljaju. Učenje se uvijek predstavlja kao mučan i težak proces.

Godinama se pokušava nešto promijeniti na najmanje dva područja, ali bez većeg uspjeha. Prvo je rasterećenje učenika od preopširnih nastavnih programa koji ih zatrpavaju činjeničnim znanjem prečesto učenim napamet, bez razumijevanja. Drugo je pokušaj da se učenika postavi kao subjekt nastavnog procesa u kojemu bi učitelj bio samo poučavatelj koji nastoji što više angažirati učenika i diskretno mu pomagati u svladavanju gradiva.

Dakle, suvremena metodika nastoji teorijski osmisliti djelotvorniji proces učenja, ali praksa je daleko od teorije."

PROČITAJ VIŠE...

Povezani članci

Who's Online

We have 214 guests and no members online