Dalmatinsko svemirsko ljeto

Game with sun  / foto: Mirko Beović"Dalmatinsko svemirsko ljeto" nije naziv dugoočekivanog i još uvijek nedočekanog predstavljanja ovogodišnje inačice tradicionalnog "Dugoratskog ljeta", premda da ga je titulirati kao "Dugoratsko fantomsko ljeto" ili još zajedljivije "Od Kulturnog ljeta ni K..." ne bi puno falili... Ne, ne, dragi čitaoci, nije to ono što ste pomislili, nije o našem kulturnom ljetu riječ, o toj manifestaciji čiji je program najstrože čuvana dugoratska tajna. Od početka godine kako naši kulturnjaci organiziraju ovu manifestaciju, dogovaraju, se, raspravljaju, predlažu, astronomijašto li sve ne rade na svim tim inkognito sastancima... a u znatiželjnu dugoratsku javnost iscurila je samo informacija da Kemal Monteno dolazi u naše malo misto. Bit će to fešta pisme i emocija jer Kemo je legenda, pa ako je to istina (a nadamo se da je) možemo samo naslutiti koja nam još slatka iznenađenja spremaju dugoratki kulturnjaci... No vratimo se mi prizemnijim stvarima, svemiru, nebu, mladim znanstvenicima, zanesenjacima i dalmaciji koja sa svojim središtem (koje je već "centar svita") uskoro postaje i "centar svemira", kako je to lipo rekao Siniša Pavić, novinar Slobodne Dalamcije, i o tome napisao par slova koje možete pročitati u nastavku ...

POPULARNA ZNANOST
SPLIT U KOLOVOZU POSTAJE I CENTAR SVEMIRA, ZAHVALJUJUĆI INICIJATIVI MLADIH ZNANSTVENIKA

Dalmatinsko svemirsko ljeto

Program Dalmatinskog svemirskog ljeta započinje "Svemirom izbliza", a nastavit će se ljetnom školom astrobiologije "Nebo na poklon" i gostovanjem američkih astronauta

Piše: Siniša Pavić / Slobodna Dalmacija

Split, grad koji već jest centar svita, u kolovozu će biti centar svemira zahvaljujući manifestaciji "Dalmatinsko svemirsko ljeto" koja će se održati od 1. do 31. kolovoza. Manifestaciju su u utorak u Tehničkom muzeju predstavili organizatori, mladi i afirmirani znanstvenici iz Društva znanosti.org koji Dalmatinsko svemirsko ljeto organiziraju zajedno sa Zavodom za fiziku Sveučilišta u Splitu i uz pokroviteljstvo Ministarstva znanosti obrazovanja i športa RH.

Nebo na dar

Program Dalmatinskog svemirskog ljeta, kako je kazao koordinator organizacijskog odbora Bojan Pečnik, započinje "Svemirom izbliza" koji objedinjava brojne izložbe, popularno-znanstvena predavanja i javna promatranja noćnog neba tijekom cijelog kolovoza.

Međusobna iskustva hrvatski će astronomi razmijeniti 4. i 5. kolovoza na svom Forumu, a od 5. do 15. kolovoza radit će ljetna škola astrobiologije "Nebo na poklon" u kojoj će znanstvenici i astronomi prenositi svoja znanja na nadarene i motivirane učenike osnovnih i srednjih škola.

Od 25. do 31. kolovoza Split će biti i domaćin konferencije "Modeliranje zvjezdanih sustava". A ono najatraktivnije događanje - forum "Ljudski boravak u svemiru" - dogodit će se od 24. do 26. kolovoza, kada će ljubitelji svemirskih tema prvi put u Hrvatskoj moći porazgovarati s astronautima.

Koji je osjećaj biti u svemiru, govorit će među ostalima i američki astronauti Edward T. Lu i Valery Tokarev te jedan od prvih "turista" u svemiru Gregory H. Olsen.

Centar astrofizike

astronomijaNo, osim što ima cilj upoznati građanstvo s astronomijom kao takvom, čitava manifestacija ima zadaću prije svega promovirati "Astrofizičke inicijative u Dalmaciji" (ApID) te prezentirati Split kao budući međunarodni centar za edukaciju i istraživanje u svemirskim znanostima.

Ono što je započelo 2005. godine izradom razvojne strategije ApID-a, trebalo bi tako u jesen sljedeće godine dovesti do upisa prvih studenata na Studij astrofizike u Splitu.
 

Primorac: Ministarstvo ovo ne bi moglo

Kako reče Mile Ðelalija, predstojnik Zavoda za fiziku Sveučilišta u Splitu, cilj je da Split već za koju godinu postane vodeći centar astrofizike u ovom dijelu Europe. Tome je svoju podršku dao i ministar znanosti Dragan Primorac, čestitavši mladim znanstvenicima uz priznanje kako bi, da su projekt radili Vlada ili ministarstvo, trebalo jedno 200 godina da se oživotvori.

Split je na sjajnom putu da dobije jednu novu prepoznatljivost, pravi interdisciplinarni studij i pravi primjer Bolonjskog procesa na koji će se upisivati i studenti iz inozemstva, kazao je Primorac najavivši svoj dolazak u kolovozu na Dalmatinsko svemirsko ljeto.

Povezani članci

Who's Online

We have 216 guests and no members online