Dugoratsko ljeto: 11. Festival poljičkog soparnika

Jedanaesto izdanje Festivala soparnika održati će se u subotu, 25. srpnja 2015 od 19 sati u Dugom Ratu. Ovaj nadaleko poznati gastronomsko-turistički spektakl središnja je manifestacija ovogodišnjeg dugoračkog Kulturnog ljeta. Na gastronomsko hodočašće u subotu će put Dugog Rata krenuti tisuće Poljičana i ljubitelja domaće i zdrave spize iz svih zakutaka drevne Poljičke republike, ali i okolice koja već desetak godina živi pravi "revival" ovog nekad siromaškog, težačkog, jela koje je danas zaštićeno i priznato kao svjetska nematerijalna kulturna baština, i koje krasi svaku iole značajniju manifestaciju u Poljicima, Dalmaciji, a bome i šire.

Dugoračani su Poljičkom soparniku prije jedanaest godina odlučili posvetiti ne samo spomeničarsko gastro druženje ili večernje okupljanje oko Poljičkih komina, već su cijeli Festival posvetili ovom poljičkom siromaškom jelu koje je danas s pravom uzdignuto na sam tron Poljičke gastronomije.. i ne samo gastronomije.. Soparnik je samo jedan od brojnih simbola naše bogate kulture, tradicije i našeg načina života, kojeg su vrijedni Poljičani promišljanjem i zajedničkim radom uspjeli približiti novim generacijama, Hrvatskoj i cijelom svijetu. I neka se zna, fešti soparnika danas ima već podosta, i neka ih! No jedan je i jedini Festival soparnika. Ishodište ove lijepe Poljičke priče, jedne od mnogih koje žive i rastu, odlaze s ljudima u svijet i stalno se vraćaju.. svom izvoru.

Poljičani poštovani, dragi prijatelji i još draže prijateljice, vidimo se u subotu navečer uz kuse soparnika, domaće vino i čašicu razgovora u Dugom Ratu..

DUGORATSKO LJETO 2015

11. Festival poljičkog soparnika

Marin Banović - pobjednik lanjskog, 10. Festivala soparnika

Subota, 25.07.2015., od 19:00 sati, lučica i plaža u Dugom Ratu:  "11. Festival poljičkog soparnika“
Organizator: Općina Dugi Rat, Društvo Poljičana sv. Jure, Priko


Piše: Mladen Banović

Pored predstavljanja i izbora najboljeg poljičkog soparnika u dugoratskoj će lučici i ove godine biti dobre glazbe i zabave, narodnih nošnji, uz neizostavni red druženja oko poljičkih komina..

Vidimo se u subotu u Dugom Ratu na festivalu Soparnika!

Festival Soparnika

Povezani članci

Who's Online

We have 108 guests and no members online