Katunjani jači od recesije: Nadogradili crkvu i napravili kampanel

novi kampanel crkve u KatunimaUnatoč ledenom Vremenu, građevinsko poduzeće "Akropolis" Iz Stobreča uspješno je privelo kraju prvu fazu radova na izgradnji crkve Posrednlce svih milosti u Katunima. Radi se zapravo o nadogradnji crkve za dodatnih pet metara, Izgradnji novog 20 metara visokog kampanela, te potpuno novog krovišta u obliku raspela. Već sada impozantno sakralno zdanje uistinu izgleda veličanstveno, za što je prvenstveno zaslužan agilni radobiljski župnik don Većeslav Šupuk. Bez njega, vele mještani, ne bi bilo ni nove crkve ...

KATUNI

Nadograđena crkva u Katunima s novim kampanelom od 30 m

Graditeljski pothvat mještana i radobiljskog župnika don Većeslava Šupuka ..

Piše: Mladen Nejašmić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Stoga će, tvrdi župnik Šupuk, u skladu s financijskim mogućnostima započeti i uređenja same crkve.

- Očekujemo skoro postavljanje 24 vitraja križnog puta i motiva iz života BDM, autora Josipa Botterija Dinija. Sve slike financirali su vjernici naše župe, a projektom je predviđeno i postavljanje 100 metara četvornih velikog mozaika s biblijskim motivima posredništva blažene Djevice Marije, koji će krasi ti zid iza glavnog oltara.

Upravo bi ovaj mozaik, također Botlerijevo djelo, iza onog u Gospe od Zdravlja u Splitu, trebao hiti najveći na prostoru naše nadbiskupije - veli župnik.

Time bi se zaokružili radovi na uređenju crkve jedinstvenog naziva, što je bila i želja mariologa svjetskoga glasa i najvećeg katunsko- kreševskog sina dr. fra Karla Ballća, čiji zemni ostaci počivaju u katunskoj katedrali, o crkvi Posrednice svih milosti kao hodočasničkome mjestu.

dograđena crkva u Katunima
 Arhivska fotografija crkve iz 2010.


U prilog tome ide i činjenica da je upravo fra Karlo Balić na drugom Vatikanskom koncilu iznio tezu o Gospi kao posrednici svih milosti, što je poslije definirano kao sigurna nauka.

Povezani članci

Who's Online

We have 267 guests and no members online