Biskup posramio biskupe

Mate UzinićAntićirilične i antivladine proteste u Vukovaru pratili su izgredi. Sva ta dešavanja prošla su uz osudu medija, onih političkih stranaka i nevladinih organizacija od kojih se to i očekuje, ali uz upadljivu šutnju Katoličke crkve, s časnim izuzetkom biskupa dubrovačkog Mate Uzinića. On je iz dalekog Chicaga, gdje je bio u pastoralnom posjetu, čim je saznao da su na zidovima pravoslavne crkve Sv. Blagoveštenja u Dubrovniku ispisane gadarije, poslao pismo dubrovačkom parohu Vladanu Perišiću u kome osuđuje vandalski čin oskvrnuća crkve ...

Piše: N. J. / Novossti
Izvor: Novosti


“Tim vandalskim činom, kome možemo pridodati i druge nazive, nije samo oskvrnuta pravoslavna crkva Sv. Blagoveštenja u Dubrovniku i poslana uznemirujuća poruka vjernicima Srpske pravoslavne općine u Dubrovniku, nego je nanesena uvreda svim Dubrovčanima. Zato, u ime svih katoličkih vjernika Dubrovačke biskupije izražavam svoje duboko žaljenje nad tim nekršćanskim i neljudskim činom i takvo ponašanje oštro osuđujem”, naglasio je biskup Uzinić.

Za razliku od Uzinića, nadbiskupi zadarski i zagrebački, iako za vrijeme ispisivanja grafita po tamošnjim pravoslavnim crkvama nisu bili u Chicagu nego praktično na licu mjesta, sve su mudro prešutjeli, izbjegavši osude.

Iako se u Splitu dogodio napad na prostorije tamošnjeg VSNM-a, biskup splitsko-makarski Marin Barišić u svom se obraćanju za katoličku Malu Gospu nije bavio pozivom na pomirenje pripadnika dvaju naroda, o čemu je još 1994. govorio njegov tadašnji šef, papa Ivan Pavao II prilikom posjete Hrvatskoj.

Barišić se zato bavio pravljenjem popisa suradnika Udbe i žrtava svih totalitarnih režima, pa tako i onog nakon Drugog svjetskog rata, hvaljenjem Zvonka Bušića, definicijom braka i odnosom prema spolnosti. To je javnost ocijenila kao neprimjeren govor, slično kao i onaj kardinala Josipa Bozanića u kojem su izjednačeni komunizam i fašizam.

Povezani članci

Who's Online

We have 123 guests and no members online