Kralj je mrtav, živio kralj!

U novom članku Alen Bećirović se osvrnuo na jedan pomalo bizaran fenomen. Kad nas napusti neki istaknuti umjetnik, glumac, glazbenik njegovi radovi postaju još popularniji i još vrijedniji, jer smrt je onaj zadnji i najvažniji sastojak najtrajnijeg uspjeha i popularnosti, po mogućnosti sasvim neočekivana i tragična. Međutim ima profesija, piše Alen, u kojima vrijedi uzrečica: "O mrtvima sve najgore, pa čak i više od toga". Josip Broz Tito – državnik staroga kova koji je održavao bivšu Jugoslaviju na okupu. Osoba na čijem je sprovodu bilo državnika kao salate. Osoba u čiju se čast trčala počasna štafeta. Voljeni vođa. Danas je ratni zločinac. Ubojica. Ne zaslužuje niti da jedan običan trg nosi njegovo ime. Sram ga bilo! Kakav je to pokojnik? Ili Franjo Tuđman. Najzaslužniji za stvaranje slobodne i suverene Republike Hrvatske. Osoba koja je u najtežim trenutcima donosila najvažnije i najbolje odluke. Spasitelj hrvatskog naroda. Pogađate? Ratni zločinac. Mnogi kažu kako bi voljeni predsjednik spasitelj da je živ danas bio u Haagu. Vjerojatno bi bio i osuđen. Ah, kome li smo se to klanjali? Sram ga bilo! Što možemo iz oboga zaključiti? Zanimanje političara nije dobro! Za života si slavljen, nakon njega si pljuvan. Pjevaš li, sviraš ili glumiš a za života te znaju, nakon njega si legenda! Ali što bi bilo nakon tog trenutka sa današnjim političarima? Oni čak niti za života nisu pošteđeni pljuvanja. Čak štoviše, toliko su popljuvani da svatko na svom putu do posla mora nositi masku, dihalicu i peraje da se ne uguše ...


Kralj je mrtav, živio kralj!

Piše: Alen Bećirović
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Koji je recept za uspjeh u glazbenoj, filmskoj ili zapravo bilo kojoj ½umjetničkoj grani½? Prije svega da snimite koji album, film ili možda napišete knjigu. Drugi preduvjet je da se barem desetak puta pojavite na televiziji ili nekim visokotiražnim dnevnim ili tjednim novinama. Treći je preduvjet, dakako, druženje s fanovima, potpisivanje majica, cd-ova, knjiga i slično. A zadnji i najvažniji sastojak koji vam donosi uspjeh i popularnost jest smrt. Po mogućnosti sasvim neočekivana i tragična.

Makedonski slavuj Toše Proeski za vrijeme svog života bio je vrlo popularan i uspješan glazbenik. Međutim, nakon njegove tragične pogibije postao je megapopularan. Njegove pjesme i danas su vrlo rado slušane, a posljednja dva albuma su među najprodavanijim i najtraženijim ½glazbenim zlatom½.

Dino Dvornik, simpatičan i dobar, ali tijekom života vrlo problematičan čovjek. Proglašen je kraljem funka u Hrvata. Posljednji album, ½Pandorina kutija½pokupio je više nagrada nego što ih je zaradio za života. Sam Dino je rekao kako bi trebao umrijeti da mu se album bolje prodaje.

2 Pac, Elvis Presley, Kurt Cobain, John Lennon, Marilyn Monroe, Heath Ledger, pa ako hoćete i Boris Dvornik, Vice Vukov i mnogi drugi primjer su uspješnosti nakon prestanka ½ovozemaljskog života½. Heath Leadger – čovjek je snimio više od dvadeset filmova, ali Oskara je zaradio onda kada ga više nije mogao osobno primiti. Čim je i on, dakako, tragično preminuo počela se glorificirati njegova uloga u posljednjem nastavku Batmana i najavljivati osvajanje Oskara.

E kad umre Francek, onda je to druga priča!

O pokojnima sve najbolje. Poznata je to uzrečica koje se vrlo često svi mi držimo. Međutim uzmemo li tu rečenicu kao uobičajeno ponašanje onda svakako postoji i iznimka, ili bolje rečeno iznimke. Kada je neka osoba umjetnik bilo koje vrste, nakon njene smrti svi počinju shvaćati važnost umjetnikovog djela i nevjerojatnu pronicljivost.

Ono što je prije bila crna mrlja na kričavo žutoj podlozi bez posebnog značenja, sada predstavlja umjetnikovo predviđanje vlastite smrti gdje je on crna mrlja u svijetu koji ga više ne shvaća i kričava pozadina označava bijeg iz tog svijeta. I tako obična crna mrlja koja je možda bila samo početak nekog novog remek djela poznatog mrtvog autora sada vrijedi više desetaka tisuća Eura.

figure

Međutim ima profesija u kojima vrijedi uzrečica : ½O mrtvima sve najgore, pa čak i više od togaJosip Broz Tito – državnik staroga kova koji je održavao bivšu ( voljenu ili ne ) Jugoslaviju na okupu. Osoba na čijem je sprovodu bilo državnika kao salate. Osoba u čiju se čast trčala počasna štafeta. Voljeni vođa. Danas je ratni zločinac. Ubojica. Ne zaslužuje niti da jedan običan trg nosi njegovo ime. Sram ga bilo! Kakav je to pokojnik?

Franjo Tuđman. Najzaslužniji za stvaranje slobodne i suverene Republike Hrvatske. Osoba koja je u najtežim trenutcima donosila najvažnije i najbolje odluke. Spasitelj hrvatskog naroda. Pogađate? Ratni zločinac. Mnogi kažu kako bi voljeni predsjednik spasitelj da je živ danas bio u Haagu. Vjerojatno bi bio i osuđen. Ah, kome li smo se to klanjali? Sram ga bilo!

Političar zlato pa gnjida, umjetnik neshvaćen pa zlatan.

političarDakle, primjećuje se trend. Zanimanje političara nije dobro. Za života si slavljen, nakon njega si pljuvan. Pjevaš li, sviraš ili glumiš za života te znaju, nakon njega si legenda.

Ali što bi bilo sa današnjim političarima? Oni čak niti za života nisu pošteđeni pljuvanja. Čak štoviše, toliko su popljuvani da svatko na svom putu do posla mora nositi masku, dihalicu i peraje da se ne uguše.

Uh, uh, teško pitanje. Možda bi Sanader, kao Kerum trebao snimiti neki duet sa poznatom facom hrvatske ½estrade½? Možda bi mogao izdati i jedan album? Glavni hitovi ½Kako sam prešao 4 milijuna ljudi½, ½Baš me briga za sutra kad je meni dobro½, ½Ako odem prijatelji za HDZ mi glasajte vi½ možda za njegova života neće biti shvaćeni, ali već mjesec dana nakon smrti ( vrlo vjerojatno tragične ) na policama svih većih supermarketa i bolje opremljenih kioska sa novinama mogao bi se pojaviti najbolji i jedini album neshvaćenog umjetnika dr. Ive Sanadera ½Lažem i kad spavam½ po nevjerojatnoj cijeni od 49, 99 kuna. Ali to nije sve. Uz CD potpuno besplatno dobijete i zastavicu HDZ-a, kao i 500 minutni DVD sa svim ½istinama½ vladajućih.

Milan Bandić bi mogao snimiti akcijski film. Možda i čitavu seriju filmova. ½Bandić u WC-u½, ½Milan i kumovi½, ½Svi putovi vode u Milanov Zagreb½ i slično. Niskobudžetni filmovi, ne pretjerano isplativi dok je glavni glumac živ, ali nakon smrti predviđam kandidaturu za Oskara u glavnoj ulozi. Posthumno dodijeljena zagrebačkom Holdingu.

Rončević bi mogao izdati zbirku pjesama ½Moji kamioni i ja½, Zoran Milanović napisati dramu ½Kako pasivizirati oporbu½, Jadranka Kosor bi mogla napisati knjigu ½Suzama sam ljepila tapete, a šamarima bivše muževe½, Josip Friščić bi mogao postati autor monologa ½Kako sam zaje... svoje birače½, Branimir Glavaš redatelj filma ½Dobar posao u BiH½. Svi oni imaju priliku biti slavni. Trebaju unijeti samo malo umjetnosti u svoje živote.

Umirem 100 puta dnevno!

½Umirem 100 puta dnevno, a tebi je sasvim svejedno...½ pjeva Tony Cetinski na svom novom albumu. Nema od toga kruha. Čim ti ponovo oživiš ne valjaš.

Dakle za sreću i uspjeh u životu potrebno je malo stvari. Talent, sreća, prihvaćanje, znanje, poštenje i smrt. Ne nužno tim redoslijedom.

Da sutra ( još jednom – ne dao Bog ) tragično premine Mladen Burnać, njegova ½Ne zovi mala policajce½ zasigurno bi bila proglašena Evergreenom u poznatom HTV – ovom showu.
 

Povezani članci

Who's Online

We have 751 guests and no members online