Vatrogasci DVD 'Dalmacija' Dugi Rat proslavili 80. rođendan!

DVD "Dalmacija" Dugi Rat u subotu je nizom događanja svečano finiširalo proslavu 80-og rođendana društva. Čestitamo našim vatrogascima, nekadašnjim i sadašnjim članovima društva ovu značajnu obljetnicu!
Nakon popodnevnog mimohoda dugoračkim ulicama naših vatrogasaca, praćenih orkestrom Hrvatskog katoličkog glazbenog društva iz Podstrane, svojim kolegama i prijateljima, vatrogascima iz Grafenrheinfelda (Njemačka), Semriacha (Austrija), Slovenije, te susjedima iz Omiša, Podstrane, Splita; nakon svete mise u crkvi Sv. Josipa održane za sve poginule i preminule članove društva te polaganja vijenaca ispred spomenika na trgu Sv. Josipa, središnji dio proslave ove velike obljetnice naših vatrogasaca i našeg malog mista, Svečana sjednica društva, uz nazočnost brojnih članova vatrogasnog društva, njihovih prijatelja i kolega te izaslanika i predstavnika svijeta vatrogastva, održana je u toplini nekadašnjeg kina "Dalmacija" Dugi Rat.
Prvih 80 godina vatrogastva u Dugom Ratu slavilo se posljednjih mjesec i pol dana kroz niz raznih vatrogasnih, sportskih i društvenih događanja, a svečana sjednica u dugoratskom kinu je bila samo završni događaj ove proslave.
Skupštinom je moderirao Gracijano Kalebić, a na njoj su se uz govor Frane Marčića, predsjednika društva skupu obratili i Pavao Tomić, zapovjednik društva, Jerko Roglić, načelnik općine Dugi Rat, Dražen Glavina, "kontroverzni" zapovjednik dalmatinskih vatrogasaca, županov izaslanik za društvene djelatnosti te Drago Gabrić ispred legendi našeg vatrogasnog društva koji je zahvalio i za dobijena priznanja koja su podjeljena zaslužnim vatrogascima na skupštini.
Naglasimo da su skupštini i subotnjoj završnici rođendanske fešte naših vatrogasaca prisustvovali i njihove kolege i prijatelji iz Grafenrheinfelda (Njemačka), Semriacha (Austrija), Slovenije, te susjednih vatrogasnih društava, kojima se do govora g. Jonjića nitko s pozornice nije ni kurtoazno obratio na njihovom jeziku, a koji su vatrogasnu feštu i druženje nastavili zajedno s svojim domaćinima uz domjenak u atriju naše osnovne škole na Oriju do duboko u noć. Skupštinu su folklornom točkom uveličali članovi orkestra i ansambla KUD "DALMACIJA" Dugi Rat.
Nećemo sad kvariti ovu lijepu vatrogasnu rođendansku idilu, no valja nam i u ovoj prigodi barem ovlaš spomenuti i ponajveći problem naših vatrogasaca, a to su njihove prostorije i tužan status projekta izgradnje novog Vatrogasnog doma u Dugom Ratu.

Piše: Mladen Banović

Nećemo sad kvariti ovu lijepu vatrogasnu rođendansku idilu, no valja nam i u ovoj prigodi barem ovlaš spomenuti i ponajveći problem naših vatrogasaca, a to su njihove prostorije i tužan status projekta izgradnje novog Vatrogasnog doma u Dugom Ratu.

Tužan zato što nam država našim novcima samo "posuđuje" na tri, četiri mjeseca vatrogasno vozilo, umjesto da nam ga donira - mi (porezni obveznici) smo ga i platili!; tužan zato što državna birokracija i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU nikako da nađu načina da "otključaju" EU sredstva za razvoj vatrogastva (čitaj: i za izgradnju vatrogasnog doma u Dugom Ratu); tužan zato što naša mala općina nikako da otvori poseban, namjenski, račun za prikupljanje sredstava za izgradnju Vatrogasnog doma; tužan zato što se naša županija tek dolaskom župana Blaženka Bobana malo trgla po pitanju pomoći dalmatinskom vatrogastvu; tužan kad se sjetim bivšeg župana Ante Sanadera, inače prvog čovjeka hrvatskog vatrogastva!, za čijeg se bezličnog mandata unatoč brojnim obećanjima ni kamen temeljac nije uspio napraviti u Dugom Ratu, a kamoli da su se osigurala sredstva za novi Vatrogasni dom. Toliko o, zna se, sustavu i o predsjedniku!

Izgleda da će doista naša mala općina Dugi Rat i DVD Dalmacija, uz sva ta "dostupna" i "osigurana" EU sredstva o kojima čitamo po medijima i koja "ne znamo potrošiti" i prekompliciranu birokratsku proceduru, koja nikako da se pojednostavni, morati podignuti komercijalni kredit kod neke banke ako uistinu žele u idućem desetljeću izgraditi Vatrogasni dom u Dugom Ratu. Tužno, zar ne?

Ajme fešta je još u punom jeku, sve se vesele, a ja već o ponedjeljku i crnjacima.. Skužajte svitu, neću više! Prebacit ću se odmah, ta zna se, na Grdovića i bevandu..

dvd dalmacija dugi rat

dvd dalmacija dugi rat

Povezani članci

Who's Online

We have 50 guests and no members online