Vatrogasci DVD-a 'Dalmacija' u posjetu Njemačkim kolegama

DVD DalmacijaI ove je godine početkom listopada deseteročlana ekipa vatrogasaca našeg DVD-a "Dalmacija" Dugi Rat prisustvovala četverodnevnoj proslavi održanoj u Bavarskom gradu Grafenrheinfeldu. Bogat program gradske proslave sastoji se od simboličnog postavljanja drva života na centralnom trgu gdje je postavljen i veliki šator u kojemu se održavaju prigodni koncerti različitih grupa. Jedna večer predviđena je za mlade, zatim druga za one koji se tako osjećaju, treća za ostale... i sve to i uz popodnevne nastupe folklornih društava na kojemu tradicionalno dolaze obitelji s djecom ...

VATRU GASI, BRATA SPASI

Vatrogasci DVD-a 'Dalmacija' u posjetu Njemačkim kolegama

Piše: Milan Trogrlić  / DVD Dalmacija
Izvor: DVDDalmacija-dugirat.hr

Sve je to popračeno bogatom ponudom hrane i neizostavnog piva u kriglama po umjerenim cijenama u savršenoj organizaciji naših njemačkih domaćina koji su u svom ljepom, uređenom i održavanom mjestu ugostili nekoliko tisuća posjetitelja.

DVD Dalmacija

 Nama najdojmljiviji događaj je velika procesija po mjestu svih udruga u tradicionalnim bavarskim odorama i nošnjama. Povorku čine razne folklorne grupe, udruge lovaca, sportska društva, klubovi, djeca iz vrtića, vatrogasci, među kojima je nastupila i naša delegacija u svečanim uniformama DVD-a "Dalmacija" i zastavama Republike Hrvatske, Općine Dugi Rat i zastave DVD "Dalmacija" Dugi Rat.

DVD Dalmacija

Posebnu pozornost izazovu mnogobrojne zaprege konjske i traktorske koji vuku prikolice prepune savršeno aranžirane sa svim mogućim poljoprivrednim proizvodima kao simbolična zahvala Bogu za uspješnu ljetinu.

Isto tako nekoliko naših predstavnika prisustvuje svečanom prijemu u gradskoj vijećnici koji gradonačelnica priređuje za predstavnike političkog,vjerskog i društvenog života kako mjesta tako i šire uz posebnu dobrodošlicu nama. I nakon svih tih protokolarnih događaja u tri, četri dana naš boravak je i dalje sadržajan zahvaljujući trudu i gostoljubivosti domaćina, kolega vatrogasaca.

DVD Dalmacija

Za prošlog boravka imali smo organiziran posjet atomskoj centrali u mjestu, zatim obilaske ogromnih vinogorja u blizini isto tako i posjet 50-ak km udaljenom svetištu na brdu

Kreuzberg

sa križnim putem i samostanomu kojem se proizvodi izvanredno crno pivo kojeg ove godine nismo imali priliku kušati zbog ogromnog broja posjetitelja jer je bio izuzetno lijep i sunčan dan, a uz to i državni praznik 03.10. Dan ujedinjenja.

Također u obližnjem Bad Kissingenu, gdje je isto tako u obližnjem Bad Bruckenau boravila i Hrvatska nogometna reprezentacija za vrijeme SP-a imali smo nekoliko sati za opuštanje i banjanje u prekrasnim termama, bazenima i saunama.

Jedna od večeri je predviđena za druženje i večeru u vatrogasnom domu gdje domaćini uz svoje članove pozovu i gradonačelnicu sa suprugom isto tako i bivšeg gradonačelnika (bio 19 godina) sa suprugom. U ugodnoj i veseloj atmosferi te roštiljanje i mi se potrudimo gurmanski nadopuniti večer uz naše proizvode iz domaće radinosti kao što su: ovčji sir, slani inćuni, suhe smokve, žižule, prošek, orahovica, višnjevača i mandarine.

DVD Dalmacija

Naravno da iskoristimo i priliku da i u turističkom smislu promoviramo raznim brošurama i informacijama iz prve ruke kako našu Općinu, tako i Hrvatsku.

Ipak treba istaknuti nekoliko pojedinaca zbog kojih ovo prijateljstvo traje evo već 15 godina. To su Willi Wiederer koji je prije 7 godina preminuo i gdje ga se uvijek rado sjetimo te prilikom posjeta odemo i na grob upaliti svijeće. Zatim sadašnji zapovjednik Winfried Roßhirt sa svojom suprugom Eleanore koji nam je svakog trenutka istinski domaćin koji se brine da naš boravak bude što ugodniji.

Naravno tu je i naš Gabrijel Jonjić u prvi moment prije više godina angažiran od strane domaćina kao prevoditelj, a sad već dobar prijatelj većine nas koji smo dolazili i kod njega u restoran u obližnji grad Schweinfurt i koji nam je skupa sa svojom suprugom i djecom uvijek pri ruci i na pomoći. Naravno da ih ima još puno za sjetiti se kao što su Marcus i Tanja, Sebastian, Matthias, Edel, i drugi. Svima još jedna velika zahvala!

DVD Dalmacija

Treba spomenuti da smo se ovog puta vraćali u Dugi Rat preko Praga gdje smo se uz odlično vrijeme zadržali nekoliko sati u obilasku nekih znamenitosti, tako i Karlovog mosta na kojem smo nabasali i na Dulu iz Big Brothera sa suprugom uz pozdrave Horvatu.

Povezani članci

Who's Online

We have 68 guests and one member online

  • admin